2013. 12. 02.  

Hatvan éve, hogy a magyar válogatott fergeteges, 6:3 arányú győzelmet aratott az angolok felett a londoni Wembley stadionban.
A jeles esemény emlékére 1993 óta november 25. a Magyar Labdarúgás Napja. A Danubius Hotel Aréna különtermében tartott ünnepség fényét emelte a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum és a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia Archívumának helyszínen rendezett közös kiállítása.

Idén a Magyar Labdarúgó Szövetség is ezt a napot választotta a válogatottak hagyományos év végi összejövetelének megrendezésére. A rendezvényen részt vettek korábbi és jelenlegi futballisták, edzők, sportvezetők, a magyar labdarúgás nagyjai. A londoni 6:3 hatvanadik évfordulója mellett idén ünnepelték az 1938-as világbajnoki ezüstérem 75. évfordulóját is.

A kiállításon a kedves látogató a vitrinek mögött szemügyre vehette a híres mérkőzés számos különleges relikviáját. A múzeum gyűjteményéből ott volt például Puskás Ferenc cipője, egy 1953-ból származó bőrlabda, egy Puskást ábrázoló díszes herendi porcelánfigura, a 6:3 emlékére készült számos tárgy (szobor, zászló, működő mozdony makett), egy éremsorozat az Aranycsapat tagjairól, illetve egy Puskás Ferenc aláírásával ellátott focilabda. A fal menti állványzatra függesztve egy, a kor idealizált stílusában, 1953-ban fiatal képzőművészek által készített, s az Aranycsapat tagjait ábrázoló rézkarc portrésorozatot csodálhatott meg az érdeklődő közönség. Emellett számos fénykép, album, bélyegtabló, korabeli külföldi és hazai sajtótermék nyújtott betekintést a mérkőzés részleteibe.

A kiállítás december 2-tól a Nemzeti Sportközpontok új Hermina úti épületében látható.