2014. 11. 18.  

Az olimpiai játékok művészeti versenyein elért magyar sikerekről tartottak konferenciát a TF-en 2014. nov. 14-én, pénteken.

A Magyar Sporttudományi Társaság és Sporttörténeti Szekciója, a Testnevelési Egyetem Társadalomtudományi Tanszéke és az NSK Magyar Olimpiai és Sportmúzeuma Földes Éva (az utolsó magyar szellemi olimpiai érmes) születésének centenáriuma alkalmából emlékezett meg a művészeti versenyeken indult legsikeresebb magyarokról.

Dr. Szikora Katalin, a Társadalomtudományi Tanszék vezetője Coubertin báró és családja művészeti tevékenységéről és a szellemi versenyeket is alapító Coubertin művészeti és szervezőmunkájáról beszélt.

Dr. Szabó Lajos, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum igazgatója az e kategóriában első induló és érmes Hajós Alfréd és a többi induló magyar építésztársa ez irányú munkásságát mutatta be.

Dr. Takács Ferenc, a TF Professor Emeritusa Dr. Mező Ferenc (az egyetlen magyar aranyérmes) sporttörténeti munkásságáról tartott előadást.
Farkas Ágnes, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum könyvtáros-muzeológusa a „legmagyarabb görög”, Manno Miltiadesz képzőművészeti munkásságát és többek között Los Angeles-i ezüstérmet érdemlő szobrát mutatta be.

Végezetül a konferencia apropóját adó Dr. Földes Éváról Mecséri Annamária, a Savaria Múzeum munkatársa beszélt. Bemutatta a szombathelyi születésű Földes Éva életútját, újságírói, TF tanári és neveléstörténeti munkásságát.

A konferenciához kapcsolódóan a résztvevők megismerkedhettek a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum „Klebelsberg, a sportminiszter” című kiállításával is.