2014. 05. 06.  

A jeles ünnep apropóját a Magyar Athletikai Club által 1875. május. 6-án tartott szabadtéri atlétikai verseny adta, amely az első volt a kontinensen. A Magyar Sport Napját 2000 óta ünnepeljük, azóta minden évben megkoszorúzzák a Szabadság téren lévő MAC emlékművet, valamint a hazai sportélet számos területén díjazzák a kiemelkedő teljesítményeket.

A 139. évforduló alkalmából a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum rajz- és fotópályázatot hirdetett az általános- és középiskolás korosztálynak sportoló állatok témakörben. A pályázatra több mint ezer kép érkezett az ország minden szegletéből. A beérkező nevezések közül minden kategóriában összesen 945 volt szabályos, így ennyi mű küzdött meg egymással a nyereményekért. Az alkotások megtekinthetők a múzeum közösségi oldalán, melynek látogatottsága az utóbbi hetekben a többszörösére emelkedett. Reméljük, pályázatunkkal hagyományt teremtünk, és jövőre, a Magyar Sport Napjának 140. évfordulóján ismét szép számban fognak a gyermekek részt venni a kiíráson.

Május 6-án – folytatva a sportoló állatok témakörét – cikksorozatot indítunk az olimpiai kabalafigurákról a múzeum facebook oldalán. Kérjük, tartsanak velünk ezen a közel ötven évet felölelő utazáson! 

Az archív képen a MAC első nyilvános atlétikai viadalának résztvevői láthatók.
Az álló alakok balról: Vaisz Géza, Grund Vilmos, Ráth Lajos, Oherolly János, Dusóczky Károly, Fittler Kamill, Porzsolt Gyula, Ráth Gyula.
Az ülő alakok: Oláh György, Kellner Miksa, Balázsy Miklós, Hoffmann Ferenc.
A földön ülők: Muraközy Géza, Porzsolt Ernő, Székely Gyula.