2013. 10. 14.  

A vívás és a harci küzdelem iránt érdeklődők egy látványos bemutatót tekinthettek meg az Arany Szablya Történelmi Vívóiskola jóvoltából, s közben interaktív módon bővíthették ismereteiket a párbajküzdelmek történelmi gyökereit illetően.
Múzeumpedagógusaink kézműves foglalkozással kedveskedtek a kisebbeknek, akik fegyvert és védőfelszerelést készíthettek maguknak, amit nyomban ki is próbálhattak a profi harcosokkal vívott küzdelemben.

Nap közben párhuzamosan zajlottak “stadiontörténeti sétáink”, amelyre ezúttal első sorban a Puskás Ferenc Stadion környékén dolgozókat invitáltuk, ám ennek ellenére szép számmal csatlakoztak olyanok is, akik a Múzeumok Őszi Fesztiválja műsorfüzetéből értesültek az eseményről. Szerencsére az időjárás is kedvezett, így a Szoborparkban található kompozíciókat is lehetőségünk volt közelről megmutatni a túrára vállalkozóknak. Bemutattuk a Stadion építészeti szempontból érdekes pontjait, s a helyszín általában zárt (nem látogatható) részeire is bejutottunk; így vendégeink megtekintették többek között a Toronyépület auláját, az eredeti állapotában fennmaradt öltözőket, a korabeli VIP-részleget (ún. Rákosi-páholy) és a hozzákapcsolódó alagutat, valamint a telefonközpontot. Természetesen kimentünk a pályára, még ha a gyepre lépni nem is volt szabad, hiszen az itt kizárólag a futballisták és a pályamester privilégiuma.