2014. 04. 04.  

A Magyar Olimpiai és Sportmúzeum csoportos vezetéseket indít a sportot és az építészetet kedvelők számára!

A program keretében az érdeklődők megtekinthetik a múzeum aktuális tárlatát a SportAgórán, majd munkatársunk vezetésével bejárhatják a Puskás Ferenc Stadion egyébként nem látogatható zegzugait. A vezetéses séta során közelebbről megismerkedünk Budapest talán egyetlen, máig eredeti állapotában megőrzött szocreál szoborparkjával, s a kompozíciókon megörökített sportágakkal. A Stadion Toronyépületének auláját, az Aranycsapat által is használt öltözőket, a játékos kijárót, az egykori VIP-részleget (ún. Rákosi-páholy) és a hozzátartozó alagutat, továbbá a magyar fejlesztésű telefonközpontot mind építészeti, mind sporttörténeti szempontból feltárjuk az idelátogatóknak. Közelről tekintjük meg a küzdőteret, a futball- és atlétikai pályát, még ha a gyepre lépni nem is szabad, hiszen az itt kizárólag a futballisták és a pályamester privilégiuma. Az anekdotákban és érdekességekben is bővelkedő vezetés során vendégeink 60 évet utazhatnak vissza az időben, miközben számos ismeretet szereznek az ország talán legjelentősebb sporttörténeti helyszínéről. Ne hagyja ki az élményt!

A túrákat legalább 10 fővel tudjuk elindítani. Várjuk iskolás csoportok, társas és szabadidős körök jelentkezését. Ha Ön egyénileg venne részt, akkor se habozzon bejelentkezni, hiszen előbb-utóbb biztosan lehetősége nyílik arra, hogy egy bejelentkezett csoporthoz csatlakozzon. Felhívjuk minden kedves jelentkező figyelmét, hogy a sporttörténeti séták minimális létszáma 10 fő. Ennél kevesebb fővel nem tudunk túrát indítani.

Terveink szerint szintén indítanánk hosszabb túrákat is, melyek során vendégeink megismerkedhetnek a Budapesti Olimpiai Központ területén található egyéb sportlétesítményekkel is, így az ezredéves ünnepségekre elkészült Millenáris Velodrommal, a Gerevich Csarnokkal, a Kisstadionnal, valamint a Jégcsarnokkal.

FELHÍVJUK A KEDVES ÉRDEKLŐDŐK FIGYELMÉT, HOGY RESTAURÁLÁSI ÉS FILMFORGATÁSI MUNKÁK MIATT AZ ALAGÚT, A TELEFONKÖZPONT, VALAMINT A “RÁKOSI-PÁHOLY” JELENLEG NEM LÁTOGATHATÓ, EZÉRT E HELYEK BEJÁRÁSA NEM RÉSZE A STADION-SÉTÁNAK.

A sporttörténeti séta állomásai:
–    SportAgóra (A Magyar Olimpiai és Sportmúzeum aktuális kiállításának megtekintése tárlatvezetéssel)
–    Szoborpark
–    MLSZ emlékmű
–    Puskás Ferenc Stadion (Toronyépület, aula, öltözők, játékos kijáró, küzdőtér, VIP-részleg [Rákosi-páholy], alagút, telefonközpont)

A séták időpontja:
Hétfő kivételével minden hétköznap előzetes bejelentkezés alapján. Az utolsó túrát 14:00-kor indítjuk. Séták indulnak szombatonként is, délelőtt 10:00-tól.
Időpontot foglalni min. egy héttel előbb szükséges!
Bejelentkezés telefonon vagy e-mailben a következő elérhetőségeken:
252-16-96
info@sportmuzeum.hu

A vezetéses séta díja:
A részvételi díj 500 Ft/fő. Bejelentett iskolás csoportoknak hétköznaponként ingyenes. 
A szombati túra díja 5000 Ft/csoport (min. 10 fő), illetve az e fölött, egyénileg csatlakozóknak 500 Ft/fő.
10 főnél kisebb létszámú csoporttal nem tudunk sétát indítani. Megértésüket köszönjük.
Az időszaki kiállítás megtekintésének nincs külön díja.

Egyéb információ:
A sporttörténeti séta hossza kb. 1,5-2 óra attól függően, hogy van-e épp időszaki tárlatunk a múzeum kiállítóhelyén, a SportAgórán. Amennyiben van, a sporttörténeti séták a SportAgórán kezdődnek.

Mivel a túra egy része a szabadban, míg egy másik része a föld alatt zajlik, így minden kedves vendégünket kérünk, hogy az évszaknak megfelelő, vízálló, de réteges öltözetben érkezzen!