2014. 07. 08.  

Megnyílt a berlini magyar nagykövetségen a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum kétnyelvű kiállítása az 1954-es labdarúgó-világbajnokság berni döntőjének (Németország-Magyarország 3-2) 60. évfordulója alkalmából. A Vesztesek és győztesek című tárlatot Czukor József nagykövet nyitotta meg, az eseményen – a berlini magyarság számos tagja mellett – részt vett a német hadügyi államtitkár és négy Bundestag-képviselő is.

 „A németek győzelme a magyar válogatott ellen mindkét országban komoly társadalmi folyamatokat indított el. Németországban sokan úgy tartják, hogy hárman tettek a legtöbbet a 2. világháború után a német újjászületéshez: Konrad Adenauer politikailag, Ludwig Erhard gazdaságilag, a győztes gól szerzője, Fritz Walter pedig mentálisan. Magyarországon viszont utcai zavargások törtek ki a meccs nyomán, a többnapos megmozdulások tulajdonképpen 1956 eseményeit készítették elő” – emlékeztetett Szabó Lajos sporttörténész, a kiállítás kurátora, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum igazgatója.
„A tárlat a történtek ismertetése mellett bemutatja a korszak legjobb együttesét, amely akkor még a németek szerint is a magyar volt. Az sem csökkenti a magyar válogatott értékét, hogy rengeteg tényező összejátszása után a németek szerezték meg az aranyérmet: a torna All Star-csapatába hat magyar került, míg a győztes német együttesből ketten. A legjobb játékos Puskás Ferenc, a legjobb kapus Grosics Gyula, a legjobb góllövő Kocsis Sándor lett, tehát egyértelmű volt a magyar csapat fölénye, ugyanakkor a magyar válogatott játékosai soha nem vonták kétségbe a pályán született eredményt, ez pedig 1990 után összehozta a két csapat túlélőit, több barátság is szövődött közöttük” – tette hozzá Szabó Lajos.
A kiállítás szeptember 3-ig lesz megtekinthető a nagykövetségen, anyaga ezután a tervek szerint a Stuttgarti Magyar Intézetbe, illetve Passauba kerül.