2016. 09. 29.  

A tettes ismeretlen…
70 éve halt meg Halassy Olivér
 
 Halassy (Haltmayer) Olivér 1909. július 31- én született és 1946. szeptember 10-én halt meg Újpesten.
 
Az Újpesti Torna Egylet (UTE) tagja volt,1930 és 1939 között tízszeres magyar bajnok vízilabdában. Mint úszó, 25-szörös egyéni bajnok, továbbá 2 váltó- és 9 folyami csapatbajnokságot nyert. A Balaton-bajnokságokon is kiemelkedő sikereket aratott, egyéniben és csapatban egyaránt. 1923 és 1931 között nyolcszor volt tagja az úszóválogatottnak, 1928 és 1940 között 91 alkalommal szerepelt a vízilabda-válogatottban.
 
Eredményei a világversenyeken

(vízilabda):
– olimpiai bajnok: 1932. Los Angeles, 1936. Berlin

– olimpiai ezüstérmes: 1928. Amszterdam

– Európa-bajnok: 1931. Párizs, 1934. Magdeburg, 1938. London

(úszás):
– Európa-bajnok (1500 m gyorsúszás): 1931. Párizs (alig több mint egy órával a vízilabdában elért győzelem után)
 
Gyermekkorában – közlekedési (villamos-) baleset következtében – bal lábát bokától lefelé elveszítette. Rendkívüli akaratereje és kitartó edzésmunkái segítségével mégis korának egyik legkiemelkedőbb sportolójává vált – az egészségesek között.

A harmincas években a világ legjobb vízipólócsapatának volt a tagja. Sajnos a világháború véget vetett e nagyszerű csapat sikersorozatának.
Legendákat meséltek a rendre szorongatott helyzetben játszó Halassyról. Játékostársai a meccs hevében hangos kurjantásokkal biztatták egymást. Amikor nemzetközi mérkőzéseken a medencében egy-egy labdaátadást megelőzően felharsant az “Oli elé” kiáltás (amelynek lényege az volt, hogy a labdát Halassyhoz kell passzolni), az ellenfél csapata szinte megbénult a magyarok félelmetes, érthetetlen, dallamosan ívelő diadalordításán, amelyet általában – “Oli” jóvoltából – gól követett.

Az 1936-os berlini olimpián a döntőben a csapatok egymás elleni eredményei számítottak. A verseny igen szoros volt, az aranyérmet végül is a jobb gólarány döntötte el a magyar válogatott javára. Halassy elégedetlen volt az eredményekkel, és – csapattársaihoz hasonlóan – rendkívül idegesen várta az események alakulását. Már arra gondolt, hogy nem is várja meg az utolsó mérkőzést, hazautazik, de önfegyelme mégis maradásra késztette. A győzelem másnapján aztán vonatra ült, hogy jó húszórás zötykölődés után, a hazaérkezését követő napon kilencedszer is megnyerje a folyamúszó magyar bajnokságot a Dunán. A Szentendrei-sziget alsó végétől a Margitsziget alsó csúcsáig tartó távon hatalmas fölénnyel győzött.

Sportpályafutása befejezése után az újpesti Városházán dolgozott.
Halála körülményei máig tisztázatlanok. A hivatalos sporttörténetírás évtizedeken keresztül, jóval a rendszerváltás után, egészen a közelmúltig többnyire három szóval intézte el a gyilkosságot: „rablótámadás áldozata lett”. Halálát követően megindult ugyan a nyomozás, de az újpestiek pontosan tudták, hogy nem lesz eredménye. Halassy Olivért ugyanis szovjet katonák rabolták ki és lőtték le. Az eset nem volt példa nélküli azokban az időkben, épp csak személyében egy ismert, közmegbecsülésnek és –szeretetnek örvendő polgár volt az áldozat. Temetése tüntetés számba ment: számos megbecsült, közéleti személy, színészek, sportolók és ötezres tömeg kísérte utolsó útjára. 37 éves volt.

Újpest őrzi emlékét. Egykori iskolája (ma katolikus általános iskola) falán emléktábla látható, uszodát és iskolát neveztek el róla, sírját Újpesten, a Megyeri temetőben gyakran felkeresik tisztelői.
 
 
Farkas Ágnes