2015. 08. 28.  

Az 1965-ös budapesti nyári Universiadéra emlékezett csütörtökön a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség.
Az 50. évfordulóhoz kapcsolódó programsorozat első felvonásaként kora délután két emléktáblát avattak a Puskás Ferenc Stadion toronyépületénél. Az egyik annak állít emléket, hogy az 1965-ös IV. Universiade megnyitó- és záróünnepségének az akkor még Népstadionnak nevezett sportlétesítmény adott otthont, míg a másik a fél évszázaddal ezelőtt megtartott sportesemény, valamint az 1935-ben ugyancsak a magyar fővárosban megrendezett VI. Egyetemi Világjátékok aranyérmes magyar sportolóinak nevét őrzi meg az utókor számára.

Egykori résztvevők, sportdiplomaták, valamint jelenkori sportvezetők jelenlétében megtartott ünnepségen Kiss Ádám, a MEFS elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy sem 1965 előtt, sem utána nem rendeztek még olyan nagyszabású soksportos eseményt Magyarországon, mint amilyen az akkori Universiade volt. Eric Saintrond, a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) főtitkára arról beszélt, hogy Magyarország akkor néhány hétre a nemzetközi egyetemi sport központjává vált, s a versenyekre idelátogató sportemberek a mai napig szívesen idézik fel az esemény emlékezetes hangulatát.

Kamuti Jenő ötszörös Universiade-bajnok, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke kiemelte: mivel a hatvanas években még nem rendeztek úszó- és atlétikai világbajnokságot, valamint pénzdíjas versenyeket, az 50 évvel ezelőtti budapesti egyetemi-főiskolai sportesemény akkor szinte az olimpiával egyenértékű volt. Hozzáétette: a IV. Nyári Universiade magyar szempontból minden idők második legsikeresebb Universiadéja volt, hiszen a magyar csapat 16 arany-, 8 ezüst- és 14 bronzérmével az éremtáblázat élén végzett megelőzve az egykori Szovjetunió és az Amerikai Egyesült Államok csapatát is.

Az emléktábla-avatást a Fővárosi Önkormányzat Újvárosháza dísztermében rövid filmvetítéssel egybekötött emlékülés, egy sporttörténeti kiállítás megnyitása, Universiade fair play díjak átadása, valamint az Universiade Bajnokok Klubjának megalakulása követte.

A 1965. augusztus 20. és 30. között megtartott budapesti Universiadén 35 ország mintegy 1700 sportolója kilenc sportágban mérte össze tudását, felkészültségét.