2016. 03. 31.  

FELHÍVÁS
 
 A FÁKLYAFUTÁS LÁNCSZEMEI
– Berlin, 1936
 
A Magyar Olimpiai és Sportmúzeum felhívást tesz közzé az 1936. július 28-29-én, Magyarország területén végighaladó olimpiai fáklyafutás eseményeinek felelevenítése, az abban résztvevők nevének felkutatása és megörökítése, egyúttal a nemes sportesemény iránti tiszteletadás céljából.
 
Közismert, hogy az Olümpiában (Görögország), ünnepélyes keretek között föllobbantott láng országokon átívelő staféta nyomán jutott el a berlini olimpiai stadionba, a megnyitó napjára.
 
Ez volt az első olimpiai fáklyafutás az újkori olimpiák történetében. És idén 80 éve, hogy az antik olimpiai játékok legszebb hagyományainak egyike, az olimpia eszmeiségének egyik legkifejezőbb szimbóluma feléledt.
 
Magyarországon, Röszkén vette át a lángot az első futó, 1936. július 28-án és Oroszváron, az osztrák határon adta át az utolsó, egy nappal később. A staféta természetesen áthaladt Budapesten; a Hősök terén nagyszabású ünnepséget rendeztek a láng és az olimpia tiszteletére.
 
A rendezvényt az Országos Testnevelési Tanács szervezte, a Magyar Atlétikai Szövetség segítségével.
 
A futók közül mindössze néhánynak a neve ismert, a többieké – úgy tűnik – feledésbe merült annak ellenére, hogy mindannyian névre szóló oklevelet, valamint emlékplakettet vehettek át a sporttörténeti eseményen való részvételükért.
 
Kérünk mindenkit: családokat, egyesületeket, korabeli, helyi újságokkal, kiadványokkal rendelkező gyűjteményeket, illetve magánszemélyeket, amennyiben tudomásuk van arról, hogy rokonuk, ismerősük, munka- vagy klubtársuk részt vett ezen a futáson, illetve rendelkeznek szóba jöhető forrással a jelzett időszakban, jelezzék felénk. Minden információ fontos lehet, miközben természetesen örülnénk annak, ha az eseményhez kapcsolódó bármilyen újságcikket, eredeti fotót vagy emléktárgyat – esetleg a hivatalos oklevelet és plakettet – fel tudnának mutatni, másolatban múzeumunknak el tudnák küldeni.
 
Bízunk abban, hogy az egyéni emlékezet a segítségünkre siet, akár egy kis magyar faluból, akár határainkon túlról is. A staféta láncszemei hús-vér emberek voltak, akiknek életében fontos és felemelő eseménynek számított az olimpiai fáklyával történő futás. Megérdemlik, hogy a sporttörténetírás végre név szerint is megemlékezzen róluk, s ez által a kollektív emlékezet részévé válhassanak.