A Sportmúzeum munkatársai megkoszorúzták Vermes Lajos szobrát Palicson

2017. 12. 04.  

A Sportmúzeum munkatársai megkoszorúzták Vermes Lajos szobrát Palicson

2017. november 15-én a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum munkatársai tanulmányi kiránduláson vettek részt, amelynek célállomása a Szabadka melletti Palicsi-tó volt. A tó partján még mindig láthatóak annak a sportkomplexumnak az emlékei, amelyeket Nagybudafalvi Vermes Lajos építtetett 1880 és 1914 között rendezett „előolimpiái” számára.
Egyebek mellett gyaloglásban, kerékpározásban, birkózásban, vívásban és teniszezésben versenyeztek a résztvevők, de telente, a befagyott tó jegén jégvitorlázást is tartottak. Ma is áll még az ideutazó sportolók elszállásolására emelt Bagolyvár, láthatóak az 1891-ben épített, aszfaltborítású kerékpárpálya maradványai, illetve megmaradt Vermes Lajos volt tornaterme is, bár ma már étterem üzemel benne.

A Sportmúzeum munkatársai koszorút helyeztek el Vermes Lajos szobránál a magyar sport és sportfényképészet felemelkedése érdekében végzett sokrétű tevékenysége előtt tisztelegve. A szűk körű ünnepségen beszédet mondott Dr. Szabó Lajos, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum igazgatója, Vermes Mihály, a híres magyar sportszemélyiség unokája, és Ljudevit Vujković Lamić, helyi sporttörténész.