2017. 05. 03.  

Egyetemek a magyar sport szolgálatában
 
címmel sporttörténeti konferenciát tartottak a Magyar Sport Házában 2017.  április 26-án, a Magyar Sporttudományi Társaság és annak Sporttörténeti Szakbizottsága, valamint a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum szervezésében.
 
Dr. Szőts Gábor, az MSTT főtitkára köszöntője után az első előadó: Dr. Szikora Katalin, egyetemi docens a magyar egyetemi sport kezdeteiről, valamint a ma is ismert nagy egyesületek létrejöttéről, a sportéletben betöltött szerepéről beszélt.
 
Ezután a két legrégebbi egyetemi egyesület bemutatása következett: a Műegyetemi Atlétikai és Football Clubot (MAFC) Bartha Zsolt, az ELTE patinás egyesületét: a Budapesti Egyetemi Atlétikai Clubot (BEAC) pedig Simon Gábor ügyvezető mutatta be. Előadásukban  a klubtörténet mellett az egyetemi sport mindenkori szerepéről, jelentőségéről, valamint a jelenlegi klubéletről is átfogó képet nyújtottak.
 
Az első rész záró előadásában Iváncsó Ádám a Debreceni Egyetemi Atlétikai Club (DEAC) kialakulásáról és történetéről beszélt. Az előadó remekül illusztrált összefoglalója jóvoltából számos új információval gazdagodtunk a “kálvinista Róma” katolikus hátterű egyetemi klubjáról, amelynek sajátos, mégis meghatározó szerepe volt Debrecen sportéletében.
 
/Ádám nemrég még kollégánk volt a Sportmúzeumban. Előadása hiánypótló, sporttörténeti szempontból rendkívül értékes volt./
 
A szünet után újabb színes beszámoló következett Kolozsvár egyetemi sportéletének kialakulásáról. Dr. Killyéni András megkülönböztetett figyelmet szentelt előadásában Vermes Lajos személyének, aki ott tartózkodása idején a legtöbbet tette Kolozsvár szervezett, egyetemi  sportéletének kiépítéséért. – Az előadó hosszú évek óta kutatja szülővárosa sportjának történetét, így a téma legjobb ismerőjének számít.
 
Nagy Máté az önálló felsőoktatási sport intézmény kötelékében létrejött TFSÉ-t, vagyis a Magyar Testnevelési Egyetem sportegyesületét mutatta be.
 
Földesiné Szabó Gyöngyi, Professzor Emerita a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség (MEFS) és az International University Sports Federation (FISU) alakulásáról, szervezetéről, jelentőségéről, illetve működésük kölcsönhatásairól szólt.
 
A  sportélet beszámíthatóságának lehetőségei az egyetemi rangsorokba  címmel a MEFS főtitkára, dr. Székely Mózes tartott beszámolót, majd a szövetség elnöke, dr Kiss Ádám köszöntötte a megjelenteket.
 
Végül dr. Szabó Lajos, a Sportmúzeum  igazgatója az 1965-ben megrendezett budapesti Universiadé hátteréről és lebonyolításáról beszélt. Előadásában kiemelte, hogy a rendezvény a mai napig a legnagyobb szabású hazai rendezésű,  nemzetközi sporteseménynek számít.