2015. 11. 25.  

Szabad szemmel – Fotó Hemző
 
A huszadik századi magyar fotográfia egyik legfontosabb alkotója, a három éve elhunyt Hemző Károly (1928–2012) életmű-tárlata december negyedikétől látható a Magyar Nemzeti Múzeumban. A tárlat bemutatja az utóbbi évtizedekben gasztrofotósként milliók által kedvelt művészt mint eredeti sport- és városfotóst, vérbeli riportert, lírai tájképábrázolót és mint a lovas képek megújítóját is.

 Hemző Károly hat évtizedes pályáját sportfotósként kezdte. Az Aranycsapat tagjairól, és a magyar sport egyik aranykorának sok neves szereplőjéről készített bravúros felvételeket. Budapestet több mint hatvan éven át fényképezte sajátos szemlélettel. S a magyar fényképezők közül talán Hemző publikálta a legszebb fotókat a lovak életéről.  
 
Nemcsak sokoldalú alkotóként, hanem képszerkesztőként és a magyar fotográfiai élet aktív alakítójaként is irányt szabott a szakmának. Bár hivatalosan nem tanított, mégis fotós generációkat nevelt föl.
 
Az idős mester élete végéig dolgozott, dolgozhatott otthoni műterme biztonságában. Nemcsak remek ételfotókat készített, hanem művészi csendéleteket, finom zsánerképeket s rezignált intim önportrékat is.
 
A tárlat több száz fényképével, kortársai video vallomásaival, dokumentumok tucatjaival és korszakfestő installáció segítségével nemcsak Hemző Károly fotográfiai életműve, hanem az elmúlt hatvan év élményszerű megidézésére is vállalkozik.
 
A kiállítás kurátora: Szarka Klára fotótörténész
Társkurátorok: dr. Szabó Lajos, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum igazgatója és Kiscsatári Marianna, a Magyar Nemzeti Múzeum főmuzeológusa
 
Rendező intézmények: Magyar Nemzeti Múzeum, Magyar Olimpiai és Sportmúzeum, Hemző Károly Alapítvány
Fő támogatók: Magyar Művészeti Akadémia, Nemzeti Sportközpontok
 
Szabad szemmel – Fotó Hemző
Magyar Nemzeti Múzeum
Nyitva: 2015. december 4-től 2016. május 22-ig