2017. 01. 09.  

Keleti Ágnes, ötszörös olimpiai bajnok és világbajnok tornásznő 1921. január 9-én született Klein Ágnes néven, zsidó család gyermekeként.
 
Az ő korában a női torna még nem a 35 kilós gyereklányok sportja volt, hanem nőies nők művelték. Igaz, a gyakorlatok is mások voltak, a kockázatos és lélegzetállító produkciók helyett az esztétikum és a harmónia dominált.

Keleti Ágnes 1938-ban, 17 évesen lett a válogatott keret tagja. 1940-ben nyerte első magyar bajnoki érmét. A negyvenes évek kirekesztő zsidótörvényei miatt sportpályafutása átmenetileg megrekedt, a háború alatt bujkálnia kellett. 1945-től versenyezhetett újra.

Az 1948-as londoni olimpián szerepelhettek először magyar tornásznők világversenyen, a háború után. Keleti Ágnes is elutazott a brit fővárosba, azonban bokasérülése miatt csupán szemlélője lehetett a versenyeknek.
 
Hazatérve tanári diplomát szerzett a Testnevelési Főiskolán.
1952-ben, a helsinki olimpián versenyezhetett először a nemzetközi mezőnyben. Akkor már 31 éves volt, mégis megszerezte az olimpia bajnoki címet talajon (műszabadgyakorlat). Ráadásul egy ezüst- (összetett csapat) és két bronzérmet (felemáskorlát, kéziszer csapat) nyert. 1954-ben, Rómában világbajnok lett.
 
1956-ban, 35 évesen érkezett el sportpályafutása csúcsára. Melbourne-ben négy olimpiai bajnoki érmet (felemáskorlát, gerenda, talaj, kéziszer csapat), valamint két ezüstérmet (összetett egyéni és csapat) szerzett. Az olimpia után nem tért haza. Eleinte Ausztráliában élt nővérével, Verával és családjával, akik még 1946-ban vándoroltak ki, majd Izraelben telepedett le, ahol a Testnevelési Főiskolán tanított, részt vett a nemzeti tornasport megalapításában, 1958 és 1980 között pedig a tornászválogatott edzője volt.

Minden idők legeredményesebb magyar tornásznőjének nevéhez 46 hazai bajnoki cím fűződik. Az 1983-ban, Budapesten rendezett világbajnokság idején látogatott újra Magyarországra. A kilencvenes évek vége óta kettős állampolgár. A Nemzet Sportolója, tagja a Halhatatlanok Klubjának, neve a nemzetközi tornászhírességek csarnokában is helyet kapott.

Keleti Ágnes idén 96 éves. Boldog születésnapot kívánunk!