Nők – Sport – Média

2017. 11. 02.

A Magyar Sporttudományi Társaság Sportszociológiai  Szakbizottsága szervezésében  Nők – Sport – Média címmel szakmai konferenciára került sor 2017. október 26-án, a Testnevelési Egyetem Hepp Ferenc termében.

 

A konferencia alkalmából köszöntőt mondott dr. Tóth Miklós, az MSTT elnöke, Mocsai Lajos, az egyetem rektora, valamint dr. Gál Andrea egyetemi docens, az MSTT Sportszociológiai Szakbizottságának elnöke, aki a konferencia első szakmai előadását tartotta: Nők a sportmédiában – szociológus szemmel, címen.

 

Dr. Szabó Lajos, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum igazgatója Nők a magyar sporttörténelemben című, gazdagon illusztrált előadásában átfogó képet vázolt a nők hazai sportéletben való szerepvállalásának folyamatáról: a kezdetben preferált mozgásformák és sportok térhódításától kezdve a női sport elfogadásán és elfogadtatásán át egészen az élsportban teljesített kiemelkedő eredmények felmutatásáig.

 

Az előadás kitért a „nagy elsők” bemutatására is. Méltatta a magyar sport első és többszörös világbajnokát: Kronberger Lilit, az első női olimpikont, női tőrvívó bajnokot és női vívómestert: Tary Gizella színész- és írónőt, valamint első női olimpiai bajnokunkat: Elek Ilonát. Rajtuk kívül pedig számos, mára közismertté vált, közmegbecsülésnek örvendő híres sportolót – már eltávozott és még velünk élő legendákat egyaránt -, illetve azokat a talán kevésbé ismerteket, akik nőként úttörő szerepet játszottak egy-egy sportágban elért kiváló teljesítményüknek köszönhetően.

Kovács Ágnes, olimpiai bajnok, PhD-hallgató Nők a médiában – sportolói szemmel címen osztotta meg az érdeklődőkkel a témában végzett kiterjedt kutatásai nyomán megszerzett tapasztalatait.

 

Végezetül dr. Lénárt Ágota egyetemi docens tartott rendkívül tartalmas előadást, amelynek címe: Nők sportszerepekben – pszichológiai aspektusok. A kiváló sportpszichológus elsősorban a nők és a versenysport kapcsolatát elemezte, s kitért egyes fejlődés-pszichológiai jellemzők bemutatására is.

 

A konferencia második részében kötetlen kerekasztal-beszélgetés folyt meghívott médiaszereplők: Fazekas Erzsébet (Sport1) és Berkesi Judit (M4) bevonásával.