2017. 04. 04.  

Székely Éva (Budapest, 1927. április 3.)


A Pillangókisasszony, aki soha nem adta fel.
 
Székely Éva Budapesten született. Már 1940-ben, 13 évesen tagja volt a folyamúszó- bajnokságot nyert ferencvárosi váltónak. 1941-től azonban zsidó származása miatt évekig nem indulhatott versenyeken, sőt még az uszodába se engedték be. Naponta kilométereket kellett gyalogolnia belvárosi lakásától, hogy úszni tudjon. Miután edzőjét, Sárosi Imrét munkaszolgálatra hurcolták, két éven keresztül egyedül készült azok alapján az edzéstervek alapján, amelyeket sikerült valahogy hazaküldeni a táborból. Székely Éva a szerencsének, akaraterejének és kitartásának köszönhette, hogy túlélte a második világháborút, és 1945 után bekerült a magyar válogatottba. Neve 1947-ben vált országosan és világszerte ismertté, amikor ezüstérmes lett az Európa-bajnokságon, és három aranyérmet nyert a főiskolai világbajnokságon.

1948-ban jó esélyekkel indult volna a londoni olimpián, csakhogy a téli felkészülés idején nyitott teherautón vitték az egyik vidéki versenyre. Szövődményes mellhártyagyulladást kapott, és hat hétig edzeni sem tudott. Londonban csak negyedik lett a döntőben. Székely Éva azonban még ekkor sem adta fel. Sárosi Imrével tovább növelték a már addig is könyörtelen edzésadagot, és napi három-négy tréninggel készültek az 1952-es olimpiára. Helsinkiben aztán valóra vált Székely Éva álma, megnyerte a 200 méteres mellúszás döntőjét. 1956-ban ezüstérmes lett ugyanabban a számban, igaz akkor már valóban mellúszással kellett teljesítenie a távot, hiszen a pillangót addigra versenyszámmá nyilvánították.

Pályafutása során számtalan világ-, Európa- és magyar csúcsot úszott. Később mint edző, illetve mesteredző tevékenykedett, legismertebb és legkedvesebb tanítványa saját lánya, az olimpiai érmes Gyarmati Andrea volt, akinek édesapja Gyarmati Dezső, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó.

Legnagyobb sikere az 1952-es helsinki olimpián szerzett aranyérme, 200 m mellúszásban. A BVSC-ben, majd az FTC-ben edző, 1969-től mesteredző volt. 1974-től az FTC örökös tagja, 1985 és 1989 között a Start SE társelnöke.

Sportpályafutását követően gyógyszerésznek tanult, majd a MÁV-kórházban dolgozott. Később a Testnevelési Főiskola Tudományos Kutatóintézetének munkatársa lett. Több szakcikke és kiadványa jelent meg. Legismertebb műve a Sírni csak a győztesnek szabad (Magvető, 1981.), melyért Ezüstgerely-díjjal jutalmazták.

1976-től az Úszósport Hírességeinek Csarnoka (International Swimming Hall of Fame) tagja. 1981-től a Zsidó Sporthírességek Csarnoka (International Jewish Sports Hall of Fame) tagja. 1994-től a Minden Idők Legjobb Magyar Sportolói Egyesület alapító tagja. 1996-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki. 2004-től a Nemzet Sportolója. 2005-ben Nemzetközi Fair Play életműdíjat vehetett át. 2007-ben a példaértékű sportolói és edzői életpálya elismeréseként a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (polgári tagozat) kitüntetést. 2011-ben Prima-díjat kapott. 2014-ben beválasztották a Magyar Úszó Hírességek Csarnokába.
 
Pillangókisasszony
Ő volt a pillangóúszás meghonosítója és első magyar bajnoka, az első nő a világon, aki képes volt 200 métert pillangózni, megállás nélkül. 1952-ben úgy nyert mellúszásban olimpiát, hogy pillangózva tette meg a 200 méteres távot. Az akkori szabályok szerint a pillangó nem volt önálló úszásnem. Általában az első hosszokon előnyt szereztek azok a versenyzők, akik pillangóztak, de a fáradság miatt a mellúszók sokszor lehajrázták őket a táv végén. Székely Éva azonban apja tanácsára más taktikát választott. Édesapja nem értett az úszáshoz, viszont sokat járt lóversenyre. Ott azt látta, hogy a zsokék a táv háromnegyedénél visszafogják a lovakat, hogy aztán a hajrára maradjon energiájuk. Ezzel a taktikával nyerte sorra a versenyeket Székely Éva is.
 
Borzalmak a II. világháború idején
1941 júniusában Székely Éva és Vámos Adél felállt egy margitszigeti versenyen a rajtkőre. Az indítás előtti pillanatban a szövetség egyik funkcionáriusa odarohant hozzájuk és lerángatta őket a kövekről. Azt mondta, nem indulhatnak, nincs helyük a “megtisztított” magyar sportban. A mindössze 14 éves lányt hosszú évekre száműzték az úszósportból. Nemhogy versenyeken nem indulhatott, de az uszodába sem tehette be a lábát. A Sportuszoda helyett Újpestre járt úszni. Órákat villamosozott vagy gyalogolt naponta, hogy teljesíthesse az edzésadagját. Magyar bajnokságok és világversenyek nélkül dolgozta végig a háború éveit, egyértelműen azzal a céllal, hogy esélyesként utazhasson a következő olimpiára.
1945. augusztus 25-én rendezték a korszaknyitó versenyt az ünnepélyesen felavatott Sportuszodában: Székely Éva 1:27-es országos csúccsal nyerte a 100 méteres mellúszást.
 
Saját kulcsa volt az uszodához
Székely Éva már 13 évesen annyit edzett, amire abban a korban mások nem lettek volna képesek. Sárosi mesterrel bevezették a mindennapos edzés fogalmát. Ezt akkor sokan ellenszenvvel fogadták. Már az is nagy szó volt, ha kortársai közül valaki hetente háromszor eljárt edzésre.
Szorgalma és kitartása később meghozta a várva várt diadalt. A sikertelen londoni játékok után úgy döntöttek Sárosi Imrével, hogy még nagyobb fordulatszámra kapcsolnak. Tovább növelték az edzésadagot, fokozták az iramot és csökkentették a pihenőket. A világon elsőként áttértek a napi három, majd a napi négy edzésre. Az uszodát hatkor nyitották, de Székely Évának az már késő volt. Államvizsgára készült az egyetemen, és a teljes edzés nem fért volna bele az idejébe. Külön kulcsot kapott az uszodához, hogy már hajnali ötkor megkezdhesse a tréninget.