2017. 03. 03.  

Vermes Lajos az első magyar sportfényképész és a „palicsi olimpiák” megteremtője címmel 2017. március 2-án megnyílt a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum legújabb fotókiállítása.

A kiállítás Nagybudafalvi Vermes Lajos a magyar sportért tett munkásságának állít emléket. A megnyitón beszédet mondott Dr. Szabó Lajos a Magyar Olimpia és Sportmúzeum igazgatója, Dr. Szikora Katalin a Testnevelési Egyetem tanszékvezető egyetemi docense, és Szarka Klára a Fotótörténeti Társaság elnöke és a Budapest Fotó Fesztivál kurátora. A kiállítás része a Budapest Fotó Fesztivál hivatalos programjának.

Vermes Lajos a magyar sport egyik legsokoldalúbb és legvitatottabb alakja volt a XIX. század második felében. 1880 és 1914 között az ő kezdeményezésére szerveztek rendszeresen sportjátékokat a Szabadka melletti Palicson. Sor került többek között versenyekre gyaloglásban, kerékpározásban, birkózásban, vívásban és teniszezésben. A palicsi játékokat 1885-ben a Herkules hasábjain nevezték „magyar Olympiának”, majd a Pierre de Coubertin báró által propagált modern olimpiai versenyek rendszeressé válása után kezdték őket előolimpiaként emlegetni. Vermes Lajos a nagyszámú sportoló szállásaként felépítette birtokán a Bagolyvárat, 1891-ben pedig aszfaltborítású kerékpárpályát építtetett, és a pálya mellé falelátót állíttatott. Magyarországon ez volt az első ilyen pálya, de Európában is csak a harmadik.

Vermes Lajos maga is kiváló sportember volt. Számos sportot űzött; tornázott, atletizált, vívott, kerékpározott. Alapító tagja volt a Szabadkai Torna Egyletnek és az Achilles Sportegyletnek (ez utóbbinak alelnöke is volt), valamint többek között az NTE előtornásza, az MTK első elnöke, a MAC titkára és a Budapesti Kerékpáros Egylet alelnöke. Egész családi vagyonát Palicsfürdő fejlesztésébe és a sportba ölte, még villamosvasutat is tervezett Szabadkától Palicsig. A vállalkozás azonban az 1890-es évek elején csődbe ment és elúszott vele a családi vagyon is. Ezek után Vermes Kolozsvárra költözött, ahol az egyetem torna és vívómestereként helyezkedett el. A világháború miatt tért vissza Palicsra és ott élt haláláig.

Vermes Lajost minden újdonság vonzotta, így az aktív sportolás mellett sportfotózással is foglalkozott. A tőle fennmaradt eredeti képek a magyar sportfotózás korai történetének leggazdagabb és legértékesebb anyagát alkotják. A képek jelentős része beállított műtermi fotó, melyek főként a kerékpározás, vívás, birkózás és a testépítés témájában készültek. Azonban hagyatékában fellelhető egy saját maga által tervezett sorozatfényképezőgépezet rajza is, mely már fázisfotók készítésére is alkalmas lehetett.

A kiállítás gazdag fotóanyaggal, valamint az Olimpia és Sportmúzeum gyűjteményéből származó tárgyakkal mutatja be Vermes Lajos szerteágazó munkásságát és eredményeit. A kiállítás nem jöhetett volna létre Vermes Mihály, Táborosi László és Ljudevit Vujković Lamić – Moco valamint Németh Árpád segítő támogatása nélkül.

A kiállítással egy időben a múzeum kiadásában Vermes Lajos munkásságáról angol és magyar nyelvű album is megjelent, mely a múzeumban megvásárolható.

Kérjük tekintse meg galériánkat is!