2016. 11. 02.  

Ünnepélyes keretek között, dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár és Kovács Norbert, a Nemzeti Sportközpontok főigazgatója jelenlétében, adta át az olimpikonoknak szóló jókívánságokkal megírt, a Mount Everestet megjárt zászlót dr. Neszmélyi Emil a Sportmúzeumnak.

A hegymászó, mint ismeretes, májusban az északi-tibeti útvonalon első magyarként hódította meg a Mount Everestet és tűzte ki a zászlót, amelyre a riói olimpiára készülő magyar sportolók számára lelkesítő üzenetét írta.

Ezt a lobogót adta át dr. Szabó Lajosnak, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum igazgatójának, hogy a múzeum gyűjteményének részeként mindenki számára megtekinthető legyen. Az ünnepélyes átadón köszöntőt mondott dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár is.

Büszkeséggel és köszönettel állunk most itt, hiszen az a belső késztetés, ami Neszmélyi Emilt a csúcsig vitte, az a felszabadító öröm, ami odaérve átjárhatta őt, mind beleivódott abba a relikviába, amit ma itt átadott a Sportmúzeumnak – fogalmazott az államtitkár.

Majd hangsúlyozta, hogy a zászlóra tekintve mindig emlékezhetünk Neszmélyi Emil rendkívüli teljesítményére és 8848 méter magasból, olimpikonjainknak szóló buzdító szavaira.

(EMMI Sportért Felelős Államtitkárság)