Kutasi-Kusinszky György élete

A közelmúltban számos tárggyal, dokumentummal és fotóval gyarapodott Kutasi-Kusinszky György leszármazottai révén a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum gyűjteménye. Ekkor került be az 1936-os olimpián nyert aranyérme is a múzeum műtárgyállományába. György leánya, Lívia szorgalmasan kutatja édesapja történetét, s az általa írt életrajzot tesszük most közzé.

Kutasi-Kusinszky György gyermekei (Györgyi, László, Lívia) és Dr. Szabó Lajos múzeumigazgató. Magyar Olimpiai és Sportmúzeum, 2018. szeptember

Kutasi György (Fiume, Magyarország, 1910. 09. 16 – Melbourne, Ausztrália, 1977. 06. 29.) Névváltozatok: Kusinszky Györgyként született, majd 1936-tól sportszereplésein Kutasi György; ismert névváltozat még Kutasy és Kutasi-Kusinszky György. Magánéletében a Kusinszkyt használta.

Személyes adatok

Kusinszky György a Somorján (ma Szlovákia) született Kusinszky István és Huber Paulina fia. A házaspár 1905-ben költözött Budapestre, ahol Kusinszky István a Magyar Királyi Mezőgazdasági Múzeumban állatpreparátorként kezdett dolgozni. Kusinszky György két nővére Budapesten született. 1909-ben a család Fiumébe költözött, ahol az apa az újonnan alapított Magyar Biológiai Intézetben kapott állást, mint állatpreparátor, de miután 1914-ben kitört az első világháború a Ganz Danubius hajógyárba került faraktárnoknak. Fiumében született György és húga. Az első világháború alatt a nélkülözések ellenére Györgynek sok szép emléke volt élete első 10 évéből. Itt tanult autodidakta módon meg úszni úgy, hogy száraz, üres, gombaformájú tököt kötött az oldalához, így tanította meg a húgát is az úszás tudományára.

A trianoni békeszerződés eredményeként a családnak el kellett hagynia az Olaszországhoz kerülő Fiumét, így 1920-ban visszatértek Budapestre, ahol nehéz évek következetek. György édesapja itt is a Ganz vállalatnál dolgozott, és mellette részidős állatpreparátori munkát is vállalt. A család egy darabig a gyár terültén élt egy kis lakásban. Nyaranta György rendszeresen a Duna partra járt úszni.

A Fasori Evangélikus Gimnáziumban tanult ösztöndíjjal, majd a Kölcsey Ferenc Reálgimnáziumban fejezte be tanulmányait 1929-ben. 1930-ban elvégzett egy könyvelői tanfolyamot, majd 1934-ben beiratkozott a Magyar királyi József nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem közgazdasági karára, de nem látogatta az előadásokat, mivel ebben az időszakban a vízilabda vált élete központi részévé.

Kutasi-Kusinszky György arcképe az indexében

1930-tól 1935-ig a Ganz és Társánál dolgozott könyvelőként, majd 1935 és 1947 között a Wolfner Gyula és Társa gumigyárban kapott munkát, ahol először különböző irodai pozíciókban dolgozott, majd a háború alatt hadiszolgálata során vezetői pozícióba emelkedett. A cég csapatánál a Wolfner Sport Egyesületnél 1934-ben a klub csapatkapitánya lett, 1937-ben a titkára, 1947-ben pedig az elnökhelyettese. A vállalat nagyvonalúan támogatta György vízilabda pályafutását az 1930-as években, időt adva az edzésekre, valamint az európai és észak-afrikai sporteseményeken való részvételre.

  1. november 6-án kötött házasságot Simon Erzsébettel Újpesten. Első két gyermekük Budapesten született, a harmadik az olaszországi Triesztben. 1948-ban Magyarországról Triesztbe költöztek, majd 1951-ben családjával Ausztráliába, Melbourne-be emigrált, ahol élete hátralévő részét töltötte.

Sportpályafutás

Kusinszky György úszó pályafutását a Kölcsey Ferenc Reálgimnáziumban kezdte, amelynek színeiben 18 évesen második helyezést ért el a Középfokú Iskolák Országos Központjának (KISOK) versenyén 100 méteres mellúszásban. Az eredmény hatására felfigyelt rá az Újpesti Torna Egylet (UTE), amelynek 1947-ig igazolt sportolója lett.

Az UTE csapatával Kassán: Kutasi-Kusinszky György az alsó sor közepén világos köpenyben

1929, 1930 és 1931-ben a korosztályos országos bajnokság legjobb úszói között volt a 100 és 200 méteres mellúszásban, valamint az UTE csapatversenyein. 1929-ben a 200 méteres mellúszásban, 1931-ben a 100 méteres mellúszásban szerzett országos bajnoki címet. 1931-ben kezdte el vízilabdázói pályafutását, s csatlakozott az UTE szakosztályához, amely akkor a világ és Európa legjobbjai között volt. A Prágai Magyar Hírlap az újpestiek 1931-es felvidéki szereplése után a következő szavakkal illette a csapatot: „Halasy, Kusinszky, Flór, Barna, Köves, Bozsi, Német, Vágó, valamennyi olyan név, amely előkelő helyet foglal el napjaink uszósportjában”. A sikerek ellenére nem került be az 1932-es olimpiai csapatba, pedig az otthon maradt játékosok közül őt tartotta az egyik legjobbnak a sajtó.

1934-ben Monte Carlo-ban: Kutasi-Kusinszky György balról a harmadik

1933 nyarán a Honvédtiszti Sportlövő Egyletnek a karpaszományos állomány részére rendezett kézigránát dobó versenyén első helyet szerzett, mint címzetes őrvezető, majd novemberben a Magyar Kupa előmérkőzésen legyőzték az örök rivális Ferencvárost. A következő éven kiemelkedő formában teljesített az UTE mérkőzésein, ennek köszönhetően bekerült a nemzeti válogatott keretébe, amellyel megnyerte a magdeburgi Európa-bajnokságot. Az EB győzelmet követően is tartotta jó formáját, így 1935-ben tagja lett a Budapesten rendezett főiskolai világbajnokságon induló csapatnak, amellyel megszerezték az aranyat.

A magdeburgi Európa-bajnokságra szóló igazolványa

Sikeres sportolóként számtalan nemzetközi versenyen vett részt. Az 1930-as években, például: 1931: Kassa; 1932: Felsőzúgó (Vyšné Ružbachy), Carthago, Tunisz, Como, Kassa; 1933: Párizs, Toulouse, Velence, Dubrovnik, Pula, Monte Carlo; 1934: Perpignan, Rotterdam, Antwerpen, Bruges, Monte Carlo, Marseille, Barcelona, Nizza, Zürich; 1936: Berlin, Casablanca, Como és Cambrai.

 

Az UTE megbízható kapusa 1932-tól 1947-ig kilenc bajnoki címhez segítette hozzá klubját,  az 1934-es magdeburgi Európa-bajnokság után ért fel pályája csúcsára, amikor 25 évesen bekerült az 1936-os berlini olimpiára utazó válogatott keretbe, s a magyar vízilabda csapat tagjaként megszerezte az olimpiai aranyérmet a házigazda németek előtt. Kusinszky György nem játszott a döntőben, de a Málta elleni mérkőzésen briliáns kapus teljesítményt nyújtott, a 12–0-ás eredménye után a magyar csapatot elnevezték „máltai lovagoknak”.

Az 1936-os berlini olimpián: Henszelmann Károly, Németh János, Kutasi-Kusinszky György

Az olimpiát követően Budapesten ő védte a válogatott kapuját az 1936. augusztusi japánok elleni mérkőzésen, ahol a válogatott 12:0-ra nyert. A második világháború során őt is bevonultatták. A háborút követően részt vett az 1947-es monte carlo-i Európa-bajnokságon, ahol a negyedik helyet szerezte meg a nemzeti csapat, ekkor szerepelt utoljára a magyar válogatottban.

Az 1936-os berlini olimpián: Henszelmann Károly, Németh János, Kutasi-Kusinszky György

1948-ban elhagyta Magyarországot és felesége családjához költözött Triesztbe. 1948 és 1950 között az Olasz Úszó Szövetségnél (Federazione Italiana Nuoto) bejegyezték, mint úszó- és vízilabdaedzőt, szerződést kapott a trieszti Unione Sportiva úszó szakosztályától, a vízilabdacsapat edzőjeként dolgozott.

1949-ben az Unione Sportiva Triestina-tól átkerült a cataniai Giglio Bianco Sport Club csapatához, de az év végén visszatért Triesztbe. Mindkét klub edzőjeként számos sikeres bajnoki mérkőzés fűződik a nevéhez, s az Olasz Úszó Szövetség akkor elnökének, Giovanni Tappella-nak az 1950-es ajánlólevele szerint nagyra értékelték Kusinszkyt, mint „lelkes és rendkívül tehetséges szakembert, a bármilyen helyzetben példamutató viselkedésű mestert, a kiváló modorral rendelkező szigorú oktatót, aki erkölcsi útmutatást adott a rábízott csapatoknak és mindig képes volt briliáns teljesítményekre a bajnoki mérkőzések során a küzdőszellem és stílus terén”.

Az 1956-os melbourni olimpián: Kutasi-Kusinszky György a kép bal szélén, Zádor Ervin 6-os sapkával a kép jobbszélén

 

1951-ben költözött családjával Ausztráliába, Melbournbe. Itt is aktív sportéletet élt, részt vett és trófeákat nyert a negyven éven felülieknek rendezett versenyeken, Richmond és Footscray önkormányzati uszodáiban pedig vízilabda csapatokat edzett. Az 1956-os melbourne-i olimpia idején a magyar csapat tolmácsának jelölték ki, így részt vett a válogatott összes vízilabda mérkőzésén. Lelki támogatásban részesítette a nemzeti együttes tagjait a nehéz időszak alatt, s a csapat tagjai is meglátogatták őt otthonában. Az 1960-as évek közepéig folytatta edzői tevékenységét, de akkor egészségügyi problémák miatt kénytelen volt visszavonulni az aktív sporttól.

  1. június 29-én szívelégtelenség következtében hunyt el Melbournben.

Megjegyzés: Több forrás helytelenül állítja, hogy 1947-ben hagyta el Magyarországot s ment Ausztráliába, illetve hogy 1947-ben Fiumébe költözött és onnan távozott Ausztráliába.

Bibliográfia (időrendi sorrendben)

Sport Híradó. 1928 szeptember 1. „100 méteres mellúszás III. osztályú: l. Puri MTK 1:31.4 mp; 2. Kusinszky UTE 1:31.8 mp; 3. Altmann. FTC és Gárdos MTK holtv. 1:32 mp.”

Sport Híradó. 1929 április 26. „VI. ker Kölcsey Ferenc reálgimnázium Finály Gábor sportköre által január-június hónapokban rendezendő az 1928-29. iskolai tanév legjobb budapesti sportoló diákja. címért kiírt versenyek öt sportág versenyszámaiból összetett verseny úszóversenyszámát 100-meteres távon Győzött Kraut Pál/ VI. Kölcsey rg./ 1: l6.4 mp. alatt  2. Hoffmann László/ VIII. Zrínyi rg./ 1:17 6 mp. 3. Kusinszky György /VI, Kölcsey rg, 1:23 mp. … Indult 14 diák.”

Sport Híradó. 1929 augusztus 25. „A III. ker. Torna és Vívóegylet vasárnapi úszó versenyének eredményei a következők: … 200 m-es III.o, mellúszás: 1. Kusinszky György UTE 3:14.3 mp. 2, Mezey László FTC 3:19.”

Sport Híradó. 1929 szeptember 15. „A leventék országos úszóbajnokságain a következő eredmények voltak: 100 m-es mellúszó-bajnokság: 1. Kusinszky Gy. Pest. 1:27p. 2. Prinza J. Heves 1:28.2p. 3. Farkas, P.J. Jász-Nagykun-Szolnok 1:29p. 4. Lakner Sopron 1:29.2 p.”

Esztergom es Vidéke. 1930 szeptember 18. „200 m-es mellúszás pontverseny: 1. Lantos László FTC 3 p. 16 mp., 2. Kusinszky György FTC 3 p. 17 mp., 3. Tóth Zoltán UTE 3 p. 17.6 mp. …  18. 3 x 100 m-es vegyes staféta pontverseny: 1. UTE A) csapata (Tóth, Bozsi, Nagy) 4 p. 04.2 mp., 2. UTE B) csapata (Kusinszky, Jakab, Bródi) 4 p. 08.2 mp, 3. FTC A) csapata 4 p. 16 mp.”

Prágai Magyar Hírlap. 1931 augusztus 4. „Újpest úszóinak exhibiciós szereplése Kassán és Liptószentiványban … A versenyre ugyanis eljöttek az Újpesti Egylet úszói, akik ma Európa egyik legjobb gárdáját képezik és vízipóló-együttesük a világbajnokság nagyszerű címével dicsekedhetik. Az UTE gárdájából lejöttek a versenyre Halasy, Kusinszky, Flór, Barna, Köves, Bozsi, Német, Vágó, valamennyi olyan név, amely előkelő helyet foglal el napjaink úszósportjában. … 100 m. mell férfiak részére: Kusinszky (UTE) 1.29, 2. Jaschkó (KAC) 1.29.2, 3. Geffert (KAC) 1.30.8; … 4X25 m. staféta (mellúszás): UTE (Német, László, Barna, Kusinszky) 1:10, 2. KAC (Neményi dr., Lewith, Jaschkó, Bodon) 1:11 félméterrel nyerve.”

Prágai Magyar Hírlap. 1932 október 16. „Beszámoló Keletszlovenszkó 1932. évi úszósportjáról, Beszédes adatok — Fedett uszodát Kassának! … [Cím] ‘A magyarországi együttes az otthon maradt legkiválóbb játékosokból rekrutálódott. Név szerint: Kusinszky, Laky, Holba, Surányi, Haralyi, Tarródy, Vágó.”

MTI SportKiadás. 1933 június 2. „A napok óta tartó budapesti vegyes dandár sportversenyek során pénteken tartották a margitszigeti agyaggalamblövő-pályán a Budai Honvédtiszti Sportlövő Egylet versenye keretében a vegyes dandár agyaggalamblövő versenyét. … Kézigránát dobó verseny : karpaszományosok:: ……-1. Kusinszky György c. őrvezető 1 gy. e. 3. zlj. 17 pont”

MTI SportKiadás. 1933 november 29. „A reformbizottság jövő szerdán folytatja tanácskozásait. /E/E. — UTE-FTC 6:1  /3:1/, Magyar Kupa előmérkőzés. Nemzeti Sportuszoda, Biró: Simkó János. UTE: Kusinszky, Herendi dr., Szigeti, vitéz Halssy, Bozsi, Németh, Vágó. FTC: Forrai, Szecsei. Farkas, Molnár, Házi, Zentai, Székely.”

MTI SportKiadás. 1934 március 28. „Az utánpótlás vízipóló csapata belga, holland és francia túrára megy. A túrán résztvevő kilenc vízipóló-játékos a következő: Bozsi, Brandy, Kánássy, Kusinszky, Laky, Mezey, Molnár, Tarits és Tolnai. A vízipólózókkal utazik két úszó, egy gyors és egy hátúszó. Az úszók kijelölése céljából március 30.-án, pénteken, a nemzeti sportuszodában próbaversenyt tartanak.”

MTI SportKiadás. 1934 július 9. „A Magdeburgban lebonyolításra kerülő Európa bajnoki versenyre való előkészületképpen figyelembe vehető játékosok már hosszabb idő óta külön keretben hetenként kétszer együttes edzést tartanak. A legutolsó mérkőzéseken mutatott formák alapján a keretet a vízipóló kapitány a következőképpen állította össze: kapusok; Bródi, Kusinszky, Mezei, hátvédek: dr. Ivády, Sárkány, Homonnai, fedezetek: Halassy, Molnár, Hazai, Somóczi, csatárok: Vértessi, Németh, Bozsi, Koserű II., s Kislégi. /E/E.”

Prágai Magyar Hírlap. 1934 szeptember 4. „A magyar vízipólócsapat 5:2 (3:0) arányban győzött Párisban [Cím] … A Burgszínház újdonságai… 100 m. mell, szenior: Kusinszky UTE Budapest 1.28.6 mp … Vizipóló mérkőzés:  Budapest kombinált—Szlovenszkói kombinált 16:1 (9:0). Bíró: Márkus. Összeállítások: Budapest: Kusinszky UTE, — Molnár FTC, Szigeti UTE — Kánássy MAC — Brandy MTK, Kislégi III. kerület, Vágó UTE. Szlovenszkói kombinált: Jaschkó KAC — Földi AC, Gupcso ETVE Eperjes, Bellus (KAC) — Klobuczky PTE Pozsony, Bogáty KAC, Schmuck PTE Pozsony, Messinger Spárta—KAC. … Budapest B. együttese fölényes tudásával egyre- másra éri el góljait. A szlovenszkói kombinált csak ritkán tudott veszélyes lenni Kusinszky kapujára. — A gólokat a következők dobták: Kánássy 5, Vágó 4. Brandy 3, Kislégi 3, Molnár 1-et. A kombinált egyetlen gólját Földi szerezte. — Budapest csapatában különösen Kusinszky kapus, Kánássy, Vágó, Brandy vált ki, a kombináltban Földi, Klobuczky, Schmuck, Bogáty dolgozott agilisán.”

MTI SportKiadás. 1935 december 14. „A Budapesten rendezett VI. főiskolai játékokon világbajnokságot nyert … Kusinszky György, Szerdahelyi (Schaller) István, Kánássy Gyula, Tolnai József, Hazai (Hentzelmann) Kálmán, Laky (/Lackenbacher), a vízipóló csapat tagjai.”

MTI SportKiadás. 1936 augusztus 23. ‘A japán-magyar úszómérkőzésről szóló tudósítás folytatása. [Cím] … Magyarország-Japán 12:0 /5:0/. Bíró: Hoffmann, Németország, Magyarország : Kutasi, Homonnai, Sárkány, vitéz Halasy, Németh, Molnár, Tarics. Japán: Furuso, Mayeda, Katshuhisa, Sakagami, Takahashi, Wada, Kataoka.”

Magyar Olimpiai Bizottság. ‘Kutasi György (Kusinszki György)’. Az aranyérem története, vízilabda csapat, Amler Zoltán írása, 1936. http://olimpia.hu/champdata/details/id/23788/ 2020.05.21 -en.

Kusinszky György. Emlékirat, c.1942.

Olasz Úszó Szövetség [Federazione Italiana Nuoto]. Tappella Giovanni, Elnök. ‘G. Kusinszky, referencia levél’, Milano, 1950.11.11.

Az 1956-os Melbourne-i XVI. Olimpia szervezőbizottsága [The Organising Committee for the XVIth Olympiad Melbourne 1956]. ‘G. Kusinszky, tolmács kinevezése’, 1956.11.15.

AAP. Fénykép, ‘Zádor Ervint Elvezetik.’ Kusinszky György, második balról, 1956.12.6.

Kusinszky György. Fénykép. Ausztrál trófea, Footscray úszó klub, 40 éven felülieknek, 55 yard. Első, [c. 1957].

Az életrajzot összeállította Kusinszky-Iacovino Lívia.

Melbourne, 2020. július

Angolból fordította: Nagy Ildikó