Olimpiai megnyitó ünnepségek

Július 23-án kerül sor a 2020-ban a pandémia miatt elhalasztott olimpiai játékok megnyitójára Tokióban. Az alkalomból vegyük sorra az olimpiai megnyitók jellegzetességeit és érdekességeit.

A hivatalos megnyitó bepillantást enged a rendező országba, felvonultatja a nemzet legfontosabb személyeit, valamint ízelítőt ad az adott kultúrából és hagyományokból. Mindeközben a megnyitón mindig hangsúlyozzák az olimpiai játékok közötti folytonosságot.

A megnyitók története egyidős az újkori olimpiák történetével, hiszen már az 1896-os athéni olimpiát is nyitó ünnepséggel avatták fel. A pontos szabályrendszer azonban csak a későbbiekben kristályosodott ki.

A megnyitó monumentális része a bevonulás, ahol az adott nemzetek olimpiai bizottságai vonulnak be a sportolókkal. 1908-ban ez még csak 22 küldöttséget jelentett, míg idén már 206-ot! Ebben az évben Magyarország is rekord számú résztvevővel képviselteti magát 23 sportágban. A küldöttségek mindig a rendező ország nyelvének ABC sorrendjében vonulnak be, kivéve Görögországot, aki az első helyen vonul, illetve a rendező országot, aki a sort zárja.

Az 1908-as londoni olimpia megnyitója

Az adott országok zászlaját eddig mindig kizárólag egy sportoló vihette. Idén azonban már minden ország egy női és egy férfi tagja együttesen viheti a lobogót.

Eddigi zászlóvivőink:

1908 London Mudin István (atlétika)
1912 Stockholm Rittich Jenő (torna)
1924 Párizs Toldi Sándor (atlétika)
1928 Amszterdam Egri Kálmán (atlétika)
1932 Los Angeles Bácsalmási Péter (atlétika)
1936 Berlin Bácsalmási Péter (atlétika)
1948 London Németh Imre (atlétika)
1952 Helsinki Németh Imre (atlétika)
1956 Melbourne Csermák József (atlétika)
1956 Stockholm (lovasversenyek) Erdélyi István (csapatvezető)
1960 Róma Simon János (kosárlabdázó)
1964 Tokió Kulcsár Gergely (atlétika)
1968 Mexikóváros Kulcsár Gergely (atlétika)
1972 München Kulcsár Gergely (atlétika)
1976 Montreal Kamuti Jenő (vívás)
1980 Moszkva ifj. Szívós István (vízilabda)
1988 Szöul Vaskuti István (kenu)
1992 Barcelona Komáromi Tibor (birkózás)
1996 Atlanta Szabó Bence (vívás)
2000 Sydney Kőbán Rita (kajak)
2004 Athén Kovács Antal (cselgáncs)
2008 Peking Kammerer Zoltán (kajak)
2012 London Biros Péter (vízilabda)
2016 Rio de Janeiro Szilágyi Áron (vívás)
2021 Tokió Mohamed Aida (vívás), Cseh László (úszás)

A megnyitón az 1960-as téli olimpián csendül fel először az olimpia himnusza, amelyet még 1896-ban komponált a görög Kostis Palamas és Spiros Samaras, de csak 1958-ban döntöttek az elfogadásáról.

1920 óta létezik a hivatalos, ötkarikás olimpiai zászló, melyet az újkori olimpiák szülőatyja, Pierre de Coubertin báró talált ki és 1914-ben a Párizsi Kongresszuson mutattak be.

Az olimpiát hivatalosan az adott ország államfője nyitja meg, így pl. 2012-ben Londonban II. Erzsébet királyné. A megnyitó beszédet 1936 előtt egy mondatra korlátozták, megakadályozva ezzel, hogy Adolf Hitler propaganda beszédet tarthasson.

A nyitó ünnepséghez köthető az egyik legmisztikusabb mozzanat, az olimpiai láng meggyújtása, mely az 1936-os berlini olimpia óta hagyomány. A bevezetését a német sportdiplomata, Carl Diem szorgalmazta. A lángot ma is hagyományosan az olümpiai Héra templomnál gyújtják meg tükör és a napfény segítségével, majd váltófutással viszik a helyszínre. Ezzel az ókori görög mitológiát elevenítik meg, mely szerint Prométheusz volt az, aki ellopta a tüzet Zeusztól és az embereknek adta. Először tavaly márciusban gyújtották meg a lángot, majd a futást egy évvel elhalasztották a pandémia miatt.

Idén március 25-én indult el a láng Fukushimából és azóta bejárta egész Japánt. Az olimpiai láng először a 2011-es földrengés és cunami által sújtott területeket járta be, ezzel is a reményt és az együttérzést szimbolizálva az ott élőkkel. Idén a világjárvány miatt a szigorú szabályok az olimpiai láng útjára is érvényesek voltak, a szurkolókat arra kérték, hogy a televíziós közvetítésen keresztül kövessék a láng útját. Máskor a láng útját ezrek kísérik.

Az 1964-es tokiói olimpia megnyitója

1964-ben is Tokió szervezte az olimpiát, így a váltófutást is. Ekkor Görögországból a Távol-Keleti országokon keresztül érkezett meg a láng, de több szakaszon „utazott” repülővel is. Az olimpiai kandellábert Yoshinori Sakai gyújtotta meg, aki „Hiroshima baby”-ként vonult be a köztudatba, ugyanis a város elpusztulásának napján született. Szerepeltetésével Japán a háború utáni újjászületését hangsúlyozta.

A tűz végső állomása a stadion, melyben először egy atléta körbefut a fáklyával, majd az kandellábernél meggyújtja az olimpiai lángot. Az olimpiák történetében először az 1928-as amszterdami játékokon gyújtottak lángot, a békét, egységet és harmóniát szimbolizálva.

Magára a lángot tartó kandelláberre is speciális szabályok vonatkoznak, például minden néző számára jól látható helyen kell lennie. Az kandelláber begyújtása után a lángok egészen a záró ünnepségig lobognak. Az utolsó futó általában híres nemzeti sportoló, akinek a kilétét az utolsó percekig titokként őrzik. A 2010-es vancouveri téli olimpián négy kanadai sportoló gyújthatta volna meg a nagy lángot, azonban a hokis legenda, Wayne Gretzkyhez tartozó kandelláber nem emelkedett ki, így ő nem tudta meggyújtani az kandellábert. Végül kisétált a stadionból és a belvárosban lobbantotta fel a lángot.

A rendező ország minden olimpiára saját fáklyát tervez. Az alkotásnak rendkívül ellenállónak kell lennie, hiszen a szél és az eső viszontagságait is bírnia kell, hogy a lángot épségben megőrizze. Ezen túl rendszeresen előfordultak olyan incidensek, amikor valaki megpróbálta kioltani a lángot. 2016-ban például egy fiatalember egy üveg vízzel próbálkozott, idén pedig egy japán nő vízi pisztollyal tiltakozott az olimpia ellen.

Az 1976-os montreali olimpia megnyitója

 

Az 2020/2021-es fáklyát, melyet a cseresznyevirágzás ihletett, a japán Tokujin Yoshioka tervezte. A cseresznyevirágzás motívuma ugyanolyan alumínium elemből készült, mint amelyet a híres japán gyorsvasutaknál is használnak. Ezzel kiemelték, hogy a hagyományok és a technológiai újdonságok harmonikusan megférnek egymással, hiszen egyazon alumínium darabból készülhet tradícionális művészeti alkotás, de a technika adta lehetőségek miatt más újdonság is. A fáklya a 2011-es Japánt sújtó földrengésre és cunamira is megemlékezik az abban felhasznált újrahasznosított anyagon keresztül.

A nyitó ünnepségek másik látványos mozzanata a galambok reptetése, mely a békét szimbolizálja. Egészén az 1988-as szöuli olimpiáig a lánggyújtás előtt engedték el a galambokat. Ebben az évben a madarak az kandelláber peremére repültek és elevenen elégtek, így a későbbiekben, 1992 után ezt elkerülendő betiltották az élő gerlék alkalmazását. Manapság csak jelképesen jelenik meg a galamb motívum, így például Atlantában papírgalambokat, Lilehammerben pedig lufikat röptettek.

Az olimpiai eskü megfogadása is fontos mozzanata a rendezvénynek. Az első „amatőr” olimpiai esküt a megnyitón részt vevő sportolók az 1920-ban Antwerpenben, az első világháború utáni első olimpián tették le. Erre a csonka versenyre a világháború vesztes országai (így Magyarország sem) kaptak meghívást a belga rendezőktől. Érdekesség, hogy eredetileg 1914-ben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjai egy nem hivatalos szimpátiaszavazáson 21:7 arányban Budapestet tartották alkalmasabb helyszínnek. A világháború végül az olimpiák történetét is átírta.

A megnyitó hivatalos elemei után következik a művészeti program, egy hatalmas show műsor mely alkalmas az adott ország történelmének és kultúrájának bemutatására.

Hamarosan megtudjuk, hogy idén milyen látványos bemutatóban lesz részünk.

Manhercz Erika

Források:

Magyar Olimpiai Lexikon. 1896-2012. Szerk. Rózsaligeti László. Corvina, 2012.

https://www.etk.pte.hu/protected/OktatasiAnyagok/%21Palyazati/sport2/Sportprotokoll_1026_elektrK.pdf

https://hvg.hu/sport/20210704_tokioi_olimpia_megnyito_magyar_zaszlo_mohamed_aida_cseh_laszlo

https://www.jrailpass.com/blog/tokyo-2020-olympics/torch-relay

https://www.theguardian.com/sport/2021/jul/07/olympic-torch-protests

https://www.nemzetisport.hu/tokio-2020/tokio-2020-megerkezett-az-olimpiai-lang-a-japan-fovarosba-2837369

https://olympics.com/ioc/tokyo-2020-facts-and-figures

http://olimpia.hu/a-tokioi-magyar-olimpiai-csapatot-70-hazai-sportegyesulet-sportoloi-alkotjak

https://www.nemzetisport.hu/london_2012/szoul-kistigris-nagy-ugras-magyar-11-es-2143791

http://olimpia.hu/olumpiatol-tokioig-a-lang-tortenete