A HÓNAP MŰTÁRGYA: NOVEMBER

A magyar labdarúgás napjának alkalmából újraindul egy rég elfeledett rovatunk. „A hónap műtárgya” sorozatunk leporolásával olyan ritkán látott darabokat szeretnénk bemutatni a múzeum gyűjteményéből, amelyek jeles eseményekhez, sportolókhoz, kiemelkedő sportteljesítményhez köthetők, vagy éppen funkciójuk miatt rendelkeznek említésre méltó sporttörténeti értékkel.
Az Aranycsapat 1953. november 25-én aratott 6:3-as győzelmet az angol válogatott felett első külföldi csapatként a Wembleyben. 40 évvel később, az évszázad mérkőzésének emlékére, a Magyar Labdarúgó Szövetség a magyar labdarúgás napjává nyilvánította november 25-ét.
A jeles eseményhez kapcsolódik a Sportmúzeum gyűjteményét gazdagító zászló, melyet feltehetőleg a DISZ (Dolgozó Ifjúság Szövetsége) készíttetett és ajándékozott a válogatottnak a diadalmas győzelem után. A zászló a ’60-as évek elején, intézményünk alapítása táján, különböző szakszövetségi anyagokkal együtt került múzeumba. (A bemutatott darab feltehetően az MLSZ birtokában volt.)
Mérete: 130X80 cm
Anyaga: hímzett selyem