A HÓNAP MŰTÁRGYA: JANUÁR

 

Ifjabb Fekete Géza Dezső gyorskorcsolyázó szobra

E havi hónap műtárgya rovatunk ezúttal ifjabb Fekete Géza Dezső Gyorskorcsolyázó című sportplasztikáját mutatja be. A lendületes téli sportágat megjelenítő bronzszoborral kitérőt teszünk a szobrászművészet világába.

A szobrot Ard Schenk holland gyorskorcsolyázóról mintázta, akit a televízióban látott versenyezni. Schenk az 1968-as téli olimpián ezüstérmet szerzett, 1972-ben a Sapporoban megrendezett téli játékokon pedig három aranyérmet nyert. Ezen túl 1970-1972 között három világbajnoki címet szerzett. Sikereivel a világ legjobbjai közé került.

 

Ard Schenk

Ard Schenk

 A sportoló mély benyomást tett a rá jellemző elnyúlt mozgásával, melyet a művész a kisplasztikán keresztül próbált megjeleníteni. A szobrot a nagyközönség már 1973-ban is megtekinthette a művész és édesapja közös Sportszobor kiállításán a Ferencvárosi Torna Club székházában. Az alkotás 2001-ben került a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum gyűjteményébe.

A szobor anyaga bronz, talapzata márvány.

Ifjabb Fekete Géza édesapja, Galántai Fekete Géza nyomdokain járva tanult bele a szobrászmesterségbe, aki az 1952-es helsinki olimpián Ökölvívó című szobrával szerepelt. Fia gimnáziumi éveit mélyen áthatotta a sport: atletizált, kosárlabdázott és vízilabdázott a budapesti Petőfi Sándor Gimnáziumban. Tanulmányait a Képzőművészeti Főiskolán folytatta. Magát sportot szerető művészként definiálta: szívesen ábrázolta a mozgás szépségét, melyet ő maga is átélt. Igyekezett megfogni az adott sportágak legjellemzőbb mozdulatait, de egyes sportolók portréját is elkészítette (pl. Albert Flórián, Kozma István, Papp László). Rá nagy hatással lévő testnevelő tanáráról, Paulinyi Jenőről is készített egy bronz emléktáblát.
Az Ezüstgerely művészeti pályázat rendszeres résztvevője volt, hét alkotása részesült elismerésben. A művész 2021 decemberében hunyt el.
A szobor magassága 33,3 cm, hossza 37,5 cm, talpmagassága: 2,5 cm.

Manhercz Erika