Téli olimpiák – 1988 – Calgary

A 15-ik téli ötkarikás játékokat a 1988. február 13 és 28-a kanadai Calgaryban rendezték.

A téli olimpiák történetének egyik vezető nemzete Kanada, azonban téli játékoknak először 1988-ban adhatott otthont. Ez azt nem jelentette, hogy korábban a saját hazájában nagy népszerűségnek örvendő téli versenyeket az észak-amerikai nemzet ne próbálta volna hazai környezetbe vinni: Montreal az 1956-os, Vancouver pedig az 1976-os és 1980-as olimpia rendezésére adott be sikertelen pályázatot. Calgary 1964 és 1972 között egymaga zsinórban háromszor próbálkozott. Az 1988-as játékok megrendezésére Vancouver és Calgary újra pályázni kívánt, a Kanadai Olimpiai Bizottság a zsinórban háromszor meghiúsult tervek ellenére is utóbbit választotta.

A Calgary téli olimpia megnyitója

A 15. téli olimpia házigazda szerepére Calgary mellett a svédországi Falun és az olaszországi Cortina d’Ampezzo jelentkezett. A kanadai város mindkét ellenfele erős pályázatot nyújtott be és a múlt sem előbbinek kedvezett. Cortina d’Ampezzo 1956-ban már rendezett téli versenyeket, így tapasztalattal és helyi infrastruktúrával rendelkezett, míg téli olimpia helyszínválasztáson Svédország története során csak egyszer, 1984-ben bukott. A szavazásra a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 84-ik, Baden-Badenben tartott ülésszakán került sor, ahol Calgary mindkét fordulót megnyerte, amivel az is hivatalossá vált, hogy a téli játékoknak története során először Kanada adhat otthont. A helyszínen tartózkodó Calgary Herald munkatársa arról is beszámolt, hogy „a szavazás eredménye után akkora volt az öröm, hogy a Baden-Badenben tartózkodó kanadai küldöttek énekelni kezdtek, többen még táncra is perdültek.”

1988-ban a versenyek továbbra is hat sportágban – biatlon, bob, jégkorong, korcsolyázás, síelés és szánkózásban – folytak. A résztvevők száma tovább növekedett: 46 versenyszámban összesen 57 ország 1428 indulója képviseltette magát. Calgaryban a szabad stílusú síelés három száma, az ugrás, a balett és a mogul, valamint a rövidpályás korcsolyázás és a curling is bemutatót tarthatott. Ez előre jelezte, hogy a téli olimpiák programja a jövőben bővülhet. Magyarországot ezúttal öt versenyző három sportágban képviselte és küldöttségünk a négy évvel korábbival szinte teljesen megegyezett. A „duplázók” között Kovács Zsolt biatlonban, Mayer Gábor síelésben, míg Engi Klára és Tóth Attila párosunk jégtáncban indult. Mellettük Téglássy Tamara újoncként műkorcsolyázásban mutatkozhatott be. Mayer Gábor ezúttal biatlon helyett két sífutó számban indult, de a 90 versenyzőből 57-ik és 63-ik helyen végzett. Kovács Zsolt maradt a biatlonnál, de a négy évvel korábbi pozíciójához képest ő is lejjebb csúszott. Téglássy újoncként szép eredményt ért el és 31-ből a 19-ik helyezést szerezte meg, míg jégtáncpárosunk a szarajevói eredményéhez képest nagyot javított és hetedikként végzett.

A jamaikai bob csapat, edzőjükkel, 1988-ban

A nemzetközi versenyzők közül ezen az olimpián szerepelt először a későbbi olasz sí legenda, Alberto Tomba, aki már Calgaryban is két aranyérmet nyert. Az 1000 m-es gyorskorcsolya számot Christa Rothenburger nyerte, majd ugyanebben az évben a nyári olimpián kerékpározás versenyszámban ezüstérmet szerzett. Ezzel máig is ő az egyetlen sportoló, aki egy évben a téli, és a nyári ötkarikás játékokon is érmes helyezést ért el. A bob verseny üde színfoltja a jamaikai bob csapat volt, akiknek felkészülési körülményeikről és legendás versenyzésükről, „Jég veled” címmel, játékfilm is született. Jégkorongozásban a csoportkörből természetesen az esélyesek jutottak tovább, ami alól a kivételt ezúttal is az Egyesült Államok képezte. A döntő körmérkőzésekben ezúttal már nem négy, hanem hat csapat vett részt, ahol négy évvel korábban megszerzett címét kihívóival szemben a Szovjetunió meg tudta védeni, míg az ezüstöt Finnország, a bronzot pedig Svédország szerezte meg. A házigazda Kanada negyedik lett, míg az 1984-es második Csehszlovákia a csoport utolsó, hatodik helyén végzett, az Egyesült Államokat kiejtő NSZK mögött.

Az éremtáblázat első helyére ezúttal a Szovjetunió került: 11 elsőséggel és 29 éremmel kiemelkedett a mezőnyből. Mögötte az előző évek nyertese az NDK végzett, míg harmadik helyen, meglepetésre Svájc zárt. Az Egyesült Államok ezúttal csak kilencedik lett, és Finnország valamint Svédország mellett olyan országok előzték meg, mint Ausztria, Hollandia és az NSZK. A házigazda Kanadaiak csak a 13. helyen zártak, hazai pályán is csak két ezüstöt és egy bronzot tudtak szerezni.

Az 1988-as olimpia aranyérem, hátlapján a sportszerek és egy sportolóval együtt egy bennszülött harcos alakja

Nagy Gergely

Magyar résztvevők és eredmények

Résztvevők neve

Sportág és versenyszám

Helyezés

Indulók száma

Kovács Zsolt

Biatlon, 10 km

48.

72

Kovács Zsolt

Biatlon, 20 km

54.

71

Mayer Gábor

Síelés, 15 km sífutás (klasszikus stílus)

57.

90

Mayer Gábor

Síelés, 30 km sífutás (klasszikus stílus)

63.

90

Téglássy Tamara

Műkorcsolyázás, egyéni

19.

31

Engi Klára és Tóth Attila

Jégtáncpáros

7.

20