Téli olimpiák – 1994 – Lillehammer

1994-ben az első olyan téli olimpiát rendezték meg, amelyet már a nyári játékoktól külön évben tartottak meg.

A téli ötkarikás játékokat 1992 után rendhagyó módón nem négy, hanem két éven belül rendezték meg. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 1986-ban úgy döntött, hogy a téli és nyári versenyeket váltásban, két évente tartják meg. A döntés értelmében a változás a nagyobb népszerűségnek örvendő nyári olimpiát nem érintette, így a téli játékok idejét kellett eltolni. Hogy a 16-ik és 17-ik ötkarikás megmérettetés között ne teljen el túl sok idő, a következő versenyt mindössze két év különbséggel, 1994-ben rendezték meg.

A 17-ik játékok házigazdájára különösen nehéz feladat várt, hiszen az infrastruktúrát minden eddiginél gyorsabban kellett megvalósítani, de a körülmények ellenére is négy helyszín jelentkezett. Ezekből három, Bulgária fővárosa Szófia, a norvégiai Lillehammer és az alaszkai Anchorage már az 1992-es játékokra is pályázott. Negyedikként Svédország is ringbe szállt, de most Falun helyett Östersund városát indította. A helyszínről végül a NOB 1988. szeptember 15-én, Szöulban tartott 94-ik ülésszakán szavaztak. Szófia már az első körben kiesett, míg Lillehammer mögött Anchorage végzett, megelőzve Östersundot. A második fordulót azonban a svéd város nyerte, míg Lillehammer csak második lett, Anchorage pedig kiesett. A végső fordulóban azonban a norvégok fordítani tudtak és a rendezés jogát 45–39 arányban elnyerték. A rövid idő ellenére Norvégia és Lillehammer városa kitartó munkával gyorsan felkészült és a rendhagyó olimpiának profi körülményeket tudott teremteni.

A lillehammeri olimpia megnyitója

A versenyeken továbbra is hat sportágban – biatlon, bob, jégkorongozás, korcsolyázás, síelés és szánkózás – lehetett indulni. A szervezők ezúttal 61 versenyszámot hirdettek meg, amiben 67 ország 1801 versenyzője kvalifikálta magát. A magyar küldöttség a két évvel korábbihoz képest kisebb volt: nemzetünket most 24 versenyző helyett, 16-an képviselték. Sporttársaikkal szemben a magyar indulók biatlonban, bobban, korcsolyázásban és síelésben mérhették össze erejüket. Bereczki Brigitta, Bónis Attila, Bozsik Anna, Czakó Krisztina, Egyed Krisztina, Holéczy Beatrix, Panyik János második olimpiájukon szerepeltek, míg Keszthelyi Szvetlana, Koch Éva, Litter Ágnes és Rácz Ofélia újoncként mutatkoztak be. Rajtuk kívül bob kettesben Farnkl Nicholas és Gyulai Miklós, valamint a Berkes Enikő – Tóth Szilárd jégtáncpárosunk is első téli ötkarikás játékukon szerepeltek. A 4×7,5 kilométeres biatlon váltó tagjaiban vegyesen voltak újoncok és korábbi visszatérők: utóbbiak táborát Bereczki Brigitta, Bozsik Anna és Holéczy Beatrix, előbbit Szemcsák Éva erősítette.

A magyarok Norvégiában sem tudtak érmet szerezni, a legjobb tízhez Czakó Krisztina járt közel, aki egyéni műkorcsolyázásban 27 induló közül a 11-ik helyet szerezte meg. Az újoncként bemutatkozó jégtáncpárosunk a bírók pontjai alapján ezúttal a 21-ből a 20-ik lett, míg biatlon váltónk az utolsó, 17-ik pozícióban végzett. Bob kettesünknek viszont sikerült a középmezőnybe kerülnie, hiszen 43 indulóból a 28-ik helyre siklottak be. Az 1994-es olimpián azonban közvetetten született magyar siker, hiszen az osztrák színekben induló Hunyady Emese gyorskorcsolyázásban aranyérmet szerzett. Hunyady 1984-ben, Szarajevóban még a magyar csapatot erősítette, de Norvégiában már a „sógorok” küldöttségének tagjaként szerepelt. Nemzetközi szinten sok címvédés született, aminek természetesen a két olimpia közti szűk két esztendő is oka volt.

Czakó Krisztina az 1994-es Európa bajnokságon

Jégkorongozásban szokás szerint 12 ország képviseltette magát, ahol az összecsapások két csoportkörben négy továbbjutóval kezdődtek. Érdekesség, hogy a tornára Csehszlovákia 1993-as felbomlása után Csehország mellett Szlovákia is kvalifikálni tudta magát. Az első csoportban a házigazda Norvégia utolsóként esett ki, míg a nála erősebbnek bizonyuló, finn, német, cseh és orosz ellenfelétől Ausztria is búcsúzni kényszerült. A csoportmeccsek során a körbeverések miatt a háromszoros címvédő orosz csapat csak 4-ként ment tovább, ami az estleges újabb címvédést szinte lehetetlen feladattá változtatta. A másik csoportot az újonc Szlovákia megnyerte és olyan csapatokat előzött meg, mint Kanada, Svédország és az Egyesült Államok. Ebből a hatosból Olaszország és Franciaország esett ki.

A negyeddöntők során Csehországot Kanada nagy csatában 1-0, 0-1, 1-1-es harmadokat követően csak a hosszabbításban szerzett egy találattal tudta kiejteni, míg Finnország az Egyesült Államokat sima 6-1-es győzelemmel búcsúztatta. A harmadik negyeddöntőben Svédország és Németország csapott össze, ahol a skandinávok 3-0-ás eredménnyel jutottak tovább. A legjobb nyolc között az utolsó összecsapáson a szlovák–orosz mérkőzés nagy küzdelmet hozott. Északi szomszédunk az első harmad után 2-1-re vezetett, de a másodikat 1-0-ra a címvédő oroszok nyerték és mivel a harmadikban már nem született találat, hosszabbítás következett. A szlovákoknak itt nem jött össze a bravúr és a címvédő oroszok egy találatot szerezve mentek tovább.

Az elődöntőkben Kanada Finnországgal izgalmas mérkőzést játszva 5-3-al jutott tovább, míg a címvédőt Svédország ugyancsak fordulatos meccsen, 4-3-ra búcsúztatta. Az oroszok a bronzmérkőzést a finnekkel szemben 4-0-ra elbukták, így a zsinórban három olimpiát nyert csapat 1994-es szereplése a 4-ik helyre volt elegendő. A döntőben Kanada és Svédország óriási csatát vívott, első harmadot 1-0-ra utóbbi nyerte, a másodikban nem esett találat, míg a harmadikban a 2-1-es kanadai eredmény azt jelentette, hogy a mérkőzés csak a hosszabbításban dől el. Ekkor azonban megint nem esett találat, így a büntetőpárbaj következett. Az idegek harcát a svédek bírták jobban, így történetük első olimpiai aranyérmét ünnepelhették.

Tonya Harding és Nancy Kerrigan

Az 1994-es téli játékok külön érdekessége, hogy a megmérettetést megelőzően az amerikai műkorcsolya csapatban botrány tört ki, amikor két nappal az Egyesült Államok bajnoksága előtt Nancy Kerrigant vetélytársnője, Tonya Harding volt férje, megtámadta és térdsérülést okozott neki. A vizsgálatok során a vallomások alapján a „merénylet” mögött az exfeleség állt, de érintettségét az olimpia előtt nem sikerült bizonyítani, így mindketten kvalifikálhatták magukat. Az esemény hatására az Egyesült Államokban minden addiginál többen nézték a téli olimpiát. Az amerikai műkorcsolya botrányról 2017-ben „Én, Tonya” címmel játékfilm is készült. A számot azonban egyik amerikai versenyző sem tudta megnyerni, Harding csak 8-ik lett, míg Kerrigan hiába szerezte a legjobb pontszámot, az utána utolsóként fellépő 16 éves ukrán versenyző, Okszana Bajul egyetlen tizedponttal megelőzte, ezzel az aranyérem utóbbié lett, míg előbbi kénytelen volt az ezüsttel beérni.

Az éremtáblázat legfelső fokán végül 11 elsőséggel Oroszország végzett, míg a házigazda Norvégia hiába gyűjtötte a legtöbb, szám szerint 26 érmet, 10 aranyérmével a második helyen zárt. A két évvel korábbi nyertes Németország most csak a harmadik pozícióban zárt, Olaszország pedig az Egyesült Államokat megelőzve negyedik lett. Dél-Korea két évvel korábban meglepetést okozva tízedikként végzett, 1994-ben még ezt is megugrotta, hiszen 4 elsőséggel és összesen 6 éremmel a hatodik helyen zárt. Mögötte Kanada, Svájc, Ausztria és Svédország volt a sorrend.

A lillehammeri olimpia hivatalos érme

Nagy Gergely

Magyar résztvevők és eredmények

Résztvevők neve

Sportág és versenyszám

Helyezés

Indulók száma

Bereczki Brigitta

Biatlon, 7,5 km

65.

69

Bereczki Brigitta

Biatlon, 15 km

65.

69

Bónis Attila

Síelés, műlesiklás

22.

57

Bónis Attila

Síelés, alpesi összetett (lesiklás, műlesiklás)

30.

56

Bónis Attila

Síelés, szuper óriás-műlesiklás

45.

69

Bozsik Anna

Biatlon, 7,5 km

46.

69

Czakó Krisztina

Műkorcsolyázás, egyéni

11.

27

Egyed Krisztina

Gyorskorcsolyázás, 500 m

30.

34

Egyed Krisztina

Gyorskorcsolyázás, 1000 m

34.

36

Hóléczy Beatrix

Biatlon, 15 km

61.

69

Keszthelyi Szvetlana

Síelés, műlesiklás

25.

55

Keszthelyi Szvetlana

Síelés, lesiklás

39.

48

Keszthelyi Szvetlana

Síelés, szuper óriás-műlesiklás

41.

55

Keszthelyi Szvetlana

Síelés, alpesi összetett (lesiklás, műlesiklás)

kiesett

41

Koch Éva

Síelés, óriás-műlesiklás

kiesett

47

Litter Ágnes

Síelés, műlesiklás

28.

55

Panyik János

Biatlon, 20 km

31.

70

Panyik János

Biatlon, 10 km

33.

68

Rácz Ofélia

Síelés, műlesiklás

kiesett

55

Rácz Ofélia

Síelés, alpesi összetett (lesiklás, műlesiklás)

kiesett

41

Frankl Nicholas és Gyulai Miklós

Bob kettes

28.

43

Berkes Enikő és Tóth Szilárd

Jégtáncpáros

20.

21

Bozsik Anna, Bereczki Brigitta, Szemcsák Éva, Holéczy Beatrix

Biatlon váltó, 3×7,5 km

17

17.