Téli olimpiák – 1998 – Nagano

A 18. téli olimpia 1998. február 7-e és 22-e között a japán Naganóban került megrendezésre.

Az 1994-es, 17-ik rendhagyó téli ötkarikás játékok után a következő versenyt négy évvel később, 1998-ban rendezték meg. Nagano városa már többször készült arra, hogy a téli olimpia házigazdája legyen, de 1972-ben Szapporóval szemben ezt még hazai pályán elbukta. Japánban a téli játékok megrendezésének ötlete azonban az 1980-as évtizedben újra felmerült, amire Nagano mellett, Asahikawa, Yamagata és Morioka is pályázott. A helyszín kiválasztását a Japán Olimpiai Bizottság szavazáson döntötte el, ahol a lehetséges jelöltek közül győztesként Nagano került ki. A távol-keleti szigetország szándékának komolyságát jelezte, hogy a szavazás után a pályázati bizottságot átszervezték, amelynek élére a japán miniszterelnök állt.

Az 1998-as téli olimpia megrendezésére Nagano mellett az olaszországi Aosta, a spanyolországi Jaca, a svédországi Östersund, az Egyesült Államokban található Salt Lake City, valamint a Szovjetunió kaukázusi városa, Szocsi pályázott. A rendező város kiválasztására 1991. június 15-én, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 97. ülésszakán, Birminghamben került sor. Szocsi időközben visszalépett, és a változatos eredmények miatt összesen öt szavazást is rendeztek, amelyből az egyik az első fordulóban kialakult kiesők közötti holtversenyt döntötte el. Nagano azonban mind a négy fordulót megnyerte, így kétség sem férhetett hozzá, hogy a téli ötkarikás játékokat 1972 után újra Japánban rendezik.

Az 1998-as naganói ötkarikás játékok megnyitója

A versenynaptárban ezúttal már nem hat, hanem nyolc sportág szerepelt: a biatlon, bob, jégkorongozás, korcsolyázás, síelés és szánkózás mellett a curling és a snowboardozás is bemutatkozhatott. Előbbi az 1988-as és 1992-es játékokon még csak bemutató szám volt, 1998-ban azonban a téli olimpiák hivatalos programjába is bekerült. Érdekesség még, hogy a jégkorongozást is átalakították, ugyanis feloldották azt a régi szabályt, hogy a tornán csak amatőrök vehetnek részt. Az erőviszonyokat a profik beengedése jelentősen megváltoztatta, míg a hölgyek körében először rendezhettek olimpiai jégkorong versenyt. A szervezők végül összesen 68 versenyszámot indítottak, amire 72 ország 2177 sportolója kvalifikálta magát.

Magyarországot ezúttal 17 résztvevő, négy sportágban (biatlon, bob, korcsolyázás és síelés) képviselte. Küldöttségünk legnépesebb delegációját a korcsolyázók adták; az 1998-as játékokon nyolc versenyzőt indítottak. Bozsik Anna és Panyik János biatlon, Egyed Krisztina pedig korcsolyázásban harmadik olimpiáján vehetett részt, míg Frankl Nicholas a biatlon váltó csapatának másodszor lehetett tagja. Egyed Krisztina 1000 méteres gyorskorcsolyázásban megjavította négy évvel korábbi 34-ik helyét és 40 indulóból 23-ik lett. Műkorcsolyázásban Sebestyén Júlia első olimpiáján a 28-ből 15-ik helyet szerezte meg, míg Vidrai Szabolcs a férfiak között ugyanebben a számban 13-ik lett, amivel a magyar delegáció legjobb eredményét érte el.

Vidrai Szabolcs naganói kűrje

Nemzetközi tekintetben az osztrák Hermann Maier az óriás-műlesiklás során hatalmasat bukott, két védőhálót átszakítva a mély hóban ért földet. A vérfagyasztó bukfencet a versenyző egy karcolás nélkül úszta meg, ezzel a később szállóigévé vált „Herminator” nevet érdemelte ki. Maier az óriás-műlesiklás után a szuper óriás-műlesiklás számát is megnyerte. Ez volt az első téli olimpia, amelyet a nézők az interneten keresztül, élőben is követhették.

Hermann Maier 1998-as „bukása”

A jégkorongot gyökeresen átalakították és a csoportküzdelmek előtt nyolc csapat előselejtezőt vívott. Őket két csoportra osztották és a „rendes” csoportkörbe azok győztesei jutottak tovább. Az előselejtezőkben erős mezőny alakult ki, ahol a korábbi negyeddöntős Szlovákia hiába előzte meg Olaszországot és Ausztriát, a továbbjutást az első olimpiáján szereplő Kazahsztánnal szemben nem tudta kivívni. A másik csoportot is egy volt szovjet tagköztársaság nyert meg. Téli olimpián Fehéroroszország szintén először szerepelhetett, és a második csoportkörbe a német, francia valamint házigazda japán csapatokat maga mögé utasítva ment tovább.

A legjobb nyolc között nem rendeztek azonnal egyenes kiesés szakaszt, hanem a tornához ekkor csatlakozó Oroszországot, Csehországot, Finnországot, Kanadát, Svédországot és Egyesült Államokat, a fehérorosz és kazah csapattal kiegészítve két négyes kvartettre osztották. Ezekből mindenki továbbjutott, a végső helyezések arról döntöttek, hogy az egyenes kieséses szakaszban ki-ki kivel játszik. A két csoportot az oroszok és kanadaiak nyerték meg, míg a két újonc az utolsó helyen zárt, miközben Csehország és a címvédő Svédország a második, az USA és Finnország harmadik lett. A negyeddöntőkben az NHL profi játékosaival kiegészülő amerikaiak a regnáló világbajnok csehekkel szemben az első harmad után még 1-0-ra vezettek, de a cseh csapat fordítani tudott és végül 4-1-re győzött. A két újoncot – Fehéroroszországot és Kazahsztánt – Oroszország és Kanada egyaránt simán 4-1-el ejtette ki, míg a skandinávok harcában a címvédő svédeket két gól nélküli harmad után, az utolsó játékrész nagy csatájában, Finnország 2-1-re verte.

A hatszoros olimpiai bajnok Kanada 1952 óta készült hetedik címére, de a mérkőzése kimenetelét a világbajnok csehekkel vívott elődöntő rendes játékidejében nem tudta eldönteni. Gól is csak a harmadik játékrészben esett, mindkét oldalon egy-egy, majd a másik hálójába a csapatok a hosszabbításban sem találtak be. A büntetőpárbajt idegekkel a csehek bírták jobban, így a hetedik kanadai bajnoki cím még váratott magára. Amíg a kanadai–cseh mérkőzésen gólínség volt, a másik ágon, az oroszok és a finnek összecsapásán, a közönség gólparádét láthatott. Az adok-kapokból végül az oroszok jöttek ki jól: skandináv szomszédjukat 7-4-re múlták felül. A bronzmérkőzést Kanada 3-2-re elbukta, míg a csehek hatalmas csatában az utolsó harmadban szerzett egy találattal, 1-0-ra múlták felül az oroszokat, így a világbajnoki cím mellé az ország első olimpiai aranyérmét is megszerezték.

Az 1998-as jégkorongtorna győztes csapata a Cseh válogatott

A hölgyek körében megrendezett első jégkorong tornának hat résztvevője volt, amelyeket egy csoportba osztottak. A körmérkőzések során az Egyesült Államok minden meccsét megnyerte, mögötte Kanada végzett, így a döntőt is ők játszhatták. Mögöttük Finnország és Kína következett, a bronz medál tehát kettejük között dőlt el, míg a csoportban elért eredményei alapján Svédország ötödik, a házigazda Japán az utolsó, hatodik helyen zárt. A bronzmérkőzésen az első harmadban a kínai csapat még 1-0-ra vezetett, de a másik két játékrészben a finnek három és egy gólt gurítottak, így végül a dobogó harmadik foka fölényes 4-1-es győzelmükkel övék lett. A döntőben az észak-amerikai nemzetek csatájában 0-0-ás első játékrész után az USA a második harmadot 1-0-ra, a harmadikat pedig 2-1-re nyerte, így 3-1-es végeredménnyel a sportág első női olimpiai győztese lett.

Az „éremcsatát” 1992 után újra Németország nyerte, sportolói 12 arannyal együtt összesen 29 medált gyűjtöttek. Mögöttük Norvégia, ezúttal 10 elsőséget szerezve, a négy évvel korábbi második helyét megismételte. Az 1994-es győztes Oroszország Naganóban csak harmadik lett, utána Kanada és az Egyesült Államok 6-6 arannyal végzett, de a kanadai versenyzők több ezüstöt és összességében több érmet gyűjtöttek, így megelőzték szomszédjukat. A legjobban szereplő ázsiai nemzet japán lett: a házigazdák öt aranyéremmel a hetedikek lettek, a hatodik Hollandia éppen csak megelőzte őket. A dél-korai delegáció ezúttal három aranyérmet szerzett, amivel lecsúszott a kilencedik helyre. A 18. téli olimpiát Ausztria a 8-ik, Olaszország a 10-ik helyen zárt.

Az 1998-as naganói téli olimpia hivatalos aranyérme

Nagy Gergely

Magyar résztvevők és eredmények

Résztvevők neve

Sportág és versenyszám

Helyezés

Indulók száma

Baló Zsolt

Gyorskorcsolyázás, 500 m

37.

41

Baló Zsolt

Gyorskorcsolyázás, 1000 m

42.

44

Baló Zsolt

Gyorskorcsolyázás, 1500 m

42.

42

Barsi Kinga

Síelés, műlesiklás

1. futamban kiesett

57

Bekecs Zsuzsanna

Biatlon, 7,5 km

64.

64

Bozsik Anna

Biatlon, 7,5 km

57.

64

Dira Bernadett

Biatlon, 7,5 km

63.

64

Egyed Krisztina

Gyorskorcsolyázás, 1000 m

23.

40

Egyed Krisztina

Gyorskorcsolyázás, 1500 m

27.

35

Egyed Krisztina

Gyorskorcsolyázás, 500 m

32.

38

Kovács Mónika

Síelés, alpesi összetett

21.

32

Kovács Mónika

Síelés, óriás-műlesiklás

32.

59

Kovács Mónika

Síelés, szuper óriás-műlesiklás

40.

42

Kovács Mónika

Síelés, lesiklás

kizárták

39

Labancz Marika

Síelés, műlesiklás

1. futamban kiesett

57

Latrompette Balázs

Síelés, 10 km sífutás

89.

96

Panyik János

Biatlon, 10 km

63.

73

Sebestyén Júlia

Műkorcsolyázás, egyéni

15.

28

Szemcsák Éva

Biatlon, 15 km

58.

64

Vidrai Szabolcs

Műkorcsolyázás, egyéni

13.

29

Frankl Nicholas, Pallai Péter, Pintér Bertalan, Zsombor Zsolt

Bob négyes

24.

32