Téli olimpiák – 2002 – Salt Lake City

A XIX. téli olimpia plakátja

A 2002-es téli olimpiai játékok rendezési jogát, öt korábbi próbálkozás után nyerte el az amerikai mormon vallás fővárosaként ismert Salt Lake City. Az amerikai város 30 évig tartó sikertelen pályázási sorozata Budapesten szakadt meg, 1995-ben, a NOB 104. ülésén. A győzelmet korrupciós botrány árnyékolta be, amelynek során számos olyan NOB tag lemondásra kényszerült, aki a korábbi helyszíni felmérések során nagy értékű ajándékokat fogadott el. A vádakat elutasítva, Juan Antonio Samaranch elnök is visszaadta a korábban Salt Lake Cityben neki ajándékozott vadászpuskát. Az előzmények ellenére 2002. február 8-án, a Utah Egyetem stadionjában fellobbant az olimpiai láng.

Az olimpiai láng
(kép forrása: Salt Lake 2002: Official Report of the XIX Olympic Winter Games)

A megnyitó ünnepséget hatalmas érdeklődés övezte, az esemény előtt két héttel már 44 ezer belépőjegyet értékesítettek. A szervezés során komoly erőpróbát jelentett az esetleges terrorista akciók megfékezése. A 2001. szeptember 11-i terrortámadás okozta sokk minden eddiginél komolyabb biztonsági intézkedések bevezetését eredményezte. A terrorcselekmények elleni készültség, valamint az, hogy az olimpiai program újabb látványos versenyszámokkal bővült, soha addig nem látott magasságokba emelte a téli játékok költségeit. (A Salt Lake City-i játékok közel 2 milliárd dolláros költségvetése a sydneyi nyári olimpiára fordított összeggel vetekedett.) Az eseményre 1,3 millióan váltottak jegyet, a lelátók zsúfolásig teltek mind a szabadtéri, mind a fedett helyszíneken. A szervezésben 24 ezer önkéntes segédkezett, az akkreditált helyszíni tudósítók száma meghaladta a 11 ezer főt.

A Salt Lake City-i téli olimpia alkalmából kibocsátott egydolláros
(kép forrása: https://moderncommemoratives.com/2002-olympic-salt-lake-city-silver-dollar/)

A XIX. téli olimpiai játékok már a szervezés során megmutatkozó rekordok miatt is a figyelem középpontjába került: összesen 77 ország 2399 versenyzője mérettette meg magát. Több új számot tűztek műsorra: a női bob kettes, a férfi és női 1500 m-es rövidpályás gyorskorcsolyázás, biatlon sportágban az üldözéses verseny férfiaknak 15,5 km-es, nőknek 10 km-es távon, a férfi és női sífutás, 1,5 km-es sprint szabadstílusban, az északi összetett egyéni (nagysánc és 7,5 km sprint) és a női skeleton újdonságként kerültek a programba. Snowboardban a korábbi óriás-műlesiklást a férfi és női párhuzamos lesiklás váltotta fel.

Olimpiai síugrósánc
((kép forrása: Salt Lake 2002: Official Report of the XIX Olympic Winter Games)

Hazánkból 25 versenyző vett részt a játékokon, akik a biatlon, bob, korcsolyázás és síelés 30 versenyszámában mérték össze tudásukat más országok sportolóival. Az 1936-os téli olimpián szintén 25 fő alkotta a magyar csapatot, ennél nagyobb létszámú delegáció csak az 1964-es innsbrucki olimpiára utazott ki. Az éremtáblázat élén továbbra is megőrizte vezető helyét Németország, valamint Norvégia, míg harmadiknak az Egyesült Államok zárkózott fel – részben – a hazai környezetnek köszönhetően. A mezőny erősségét jól mutatja, hogy 18 hitelesíthető versenyszámban 10 világcsúcs született. Külön kiemelendő, hogy gyorskorcsolyázásban minden versenyszámban megdőlt a korábbi rekord.

Az olimpiai versenyhelyszínek térképe
(kép forrása: https://highways.dot.gov/public-roads/marchapril-2003/behind-scenes-olympics)

A magyar küldöttség legjobb eredményét Sebestyén Júlia érte el, aki egyéni műkorcsolyázásban a 8. helyet szerezte meg. Sebestyén, aki kiváló teljesítményt nyújtott, programja bemutatása után a következőképp nyilatkozott: „Annyira meg akartam mutatni, hogy mit tudok! Az olimpiánál jobb alakalom pedig nem kell. Igaz, már a Grand Prix-ken is sikerült hibátlanul futnom, de az Európa-bajnokságon elrontottam a Lutzot. Most nagyon figyeltem, hogy tényleg minden tökéletes legyen. Egyébként már a bemelegítésnél éreztem, hogy hibátlanul sikerül majd a programom.”

Sebestyén Júlia 2002-es téli olimpiai kűrje

Eredményesen szerepeltek gyorskorcsolyázóink is: Egyed Krisztina és Baló Zsolt az 1000 és 1500 méteres távokon is országos csúcsot döntöttek, időeredményeikkel közelebb kerültek az élvonalhoz. Bár rövidpályás gyorskorcsolyázóink a selejtezők során búcsúztak a versenytől, legígéretesebb sportolóinknak, Knoch Balázsnak és Nagy Mariannak sikerült országos csúcsot javítani. 1,5 km-es sprint sífutásban a Tagscherer fivérek, Imre és Zoltán egyaránt a középmezőnyben végeztek, ezzel teljesítve az előzetesen kitűzött célt. Biatlonistáink közül Szöllősi Ivettet érdemes kiemelnünk, aki lövészetben egyéni legjobbját érte el. Műlesiklásban a megfelelő edzéslehetőség hiánya ellenére, mindkét versenyzőnk, Tóth Zoltán és Vincze Péter is értékelhető helyen végzett. Női bob kettesünk és férfi bob négyesünk annak ellenére is szépen helyt állt a játékokon, hogy a mezőny jelentős részre magasabb technikai felszereltséggel rendelkezett.

 

Az idézet forrása: Nemzeti Sport. 13. évfolyam, 51. szám (2002.02.21.)

Csapó-Baranyi Réka