Téli olimpiák – 2014 – Szocsi

A XXII. téli olimpia plakátja

A NOB 2007 júliusában ítélte oda Szocsinak a téli olimpia rendezési jogát. Az oroszok a valaha volt legnagyobb keretből gazdálkodva, szinte a semmiből teremtettek látványos olimpiát. A szervezés során hatalmas összegeket áldoztak a Szocsi-környéki infrastruktúra korszerűsítésére. A fejlesztések során új vasútvonalakat hoztak létre, hidakat, alagutakat, erőműveket és szállodákat emeltek. A beruházások mértékével jócskán túlszárnyalták a 4 évvel korábban megrendezett, vancouveri olimpiára fordított összeget. Egyes becslések szerint a szocsi olimpia összköltségvetése a 48 milliárd dollárt is elérte.

A 2014-es olimpiai park
(kép forrása: https://en.wikipedia.org/wiki/Sochi_Olympic_Park)

A versenyek közeledtével nem kerülhette el a világ figyelmét az a biztonsági készültség, amely a Krasznaja Poljanán (vörös hegyi rét) elterülő Szocsit jellemezte. A városban 37 ezer katona teljesített szolgálatot, akiknek munkáját 400 fegyveres segítette. A különböző nemzetközi forrásokból származó információk szerint a szervezőknek iszlám és csecsen terrorista fenyegetésektől is tartaniuk kellett. A szigorú védelmi intézkedések miatt az előkészületek azt a benyomást keltették, mintha az oroszok inkább hadgyakorlatot szerveznének, nem világversenyt. A biztonság garanciájának üzenetét hordozták azok a felvételek, amelyeken az orosz államfő, Vladimir Putyin felavatta az újonnan elkészült szocsi létesítményeket és kipróbálta az egyik sípályát. Ugyancsak szokatlan látványt nyújtott a zord körülményekhez, a havas-jeges, hideg időjáráshoz szokott téli sport szerelmesei számára és a Fekete-tenger partján elterülő népszerű üdülővárosban a pálmafák látványa. A tengerparton felépített olimpiai faluban, amely csupán pár száz méterre feküdt a jeges versenyhelyszínektől, tavaszias volt időjárás az olimpia idején.
Más látványosság is kapcsolódott a szocsi olimpiához: ugyanis először jutott ki a világűrbe az olimpiai fáklya. Az ötkarikás jelkép, amelyet biztonsági okokból nem gyújtottak meg, egy Szojuz TMA–11M típusú űrhajó fedélzetén, háromfős nemzetközi legénység kíséretében utazott a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). 2014. február 7-én ezzel a fáklyával gyújtották meg az olimpiai stadionban a lángot.

A Szojuz űrhajó, fedélzetén az olimpiai fáklyával, a kilövés előtti pillanatokban.
(kép forrása: https://russiatrek.org/blog/sports/soyuz-spacecraft-with-a-torch-of-sochi-2014-olympics/)

Oleg Kotov és Sergey Ryazanskiy asztronauták űrsétát tesznek az olimpiai fáklyával, 2013 novemberében

(kép forrása: https://www.smithsonianmag.com/air-space-magazine/olympic-torch-space-180949625/)

Természetesen nem maradt el a hagyományos fáklyafutás sem, amelynek során az olimpiai láng mintegy 65 ezer kilométernyi utat tett meg 123 nap alatt Oroszországban, ezzel az olimpiák történetében a leghosszabb idő alatt érkezve meg a célállomásra. A nagyszabású megnyitó ünnepségen közel háromezer sportoló között vonult fel a magyar csapat, amelynek zászlóját Heidum Bernadett, rövidpályás gyorskorcsolyázó vitte.

A szocsi téli olimpia megnyitója
(kép forrása: https://www.abc.net.au/news/2014-02-08/sochi-2014-gets-underway-with-glitch-and-glamour/5247150?nw=0&r=Gallery)

A magyar versenyzők biatlon, korcsolyázás és síelés összesen 29 versenyszámában indultak. Biatlonban Szőcs Emőke és Gombos Károly képviselte hazánkat. Gyorskorcsolyában Nagy Konrád 1500 méteren 26. helyen végzett. Short trackben kevésbé jöttek az eredmények az elmúlt két olimpiához képest. A női 3000 méteres váltóban a Keszler Andrea, Heidum Bernadett, Darázs Rózsa, Lajtos Szandra és Kónya Zsófia alkotta csapat a 6. helyet szerezte meg. Sífutásban Szabó Milán és Simon Ágnes álltak rajthoz. Alpesi síben Bercz Anna óriás műlesiklásban, kombinációban, lesiklásban, szuper-óriás műlesiklásban és szlalomban is megmérettette tudását. A férfiak között Farkas Norbert 50. lett óriás-műlesiklásban. A legnagyobb meglepetést Miklós Edit, az akkor 25 esztendős, csíkszeredai születésű versenyző tartogatta, aki lesiklásban a 7. helyen végzett, ezzel megelőzve számos osztrák és amerikai esélyest.

Miklós Edit Szocsiban
(kép forrása: https://m4sport.hu/galeriak/holtverseny-lesiklasban-miklos-edit-hetedik/)

Miklós Edit így nyilatkozott a verseny előtt: „Akkor leszek elégedett, ha az első hatban végzek.” És bár elsőre úgy tűnt, hogy a síelő álma megvalósulhat, hiszen holtversenyben hatodikként ért célba a rendkívül technikás pályán, végül azonban a norvég versenyző, Smiseth Sejerdted megelőzte. A versenyszám másik érdekessége, hogy végül két olimpiai bajnokot avattak a szlovén Tina Maze és a svájci Dominique Gisin személyében, akik történelmi holtverseny során, ugyanazon időeredménnyel értek célba.

Miklós Edit szereplése a 2014-es téli olimpián

Végül a téli olimpiák történetének összesített rangsorában Magyarország nem javított 34. helyén a Szocsiban rendezett játékokon, hiszen versenyzőink nem szereztek érmet. A szocsi olimpiai éremtáblázatban a házigazdák vgeztek az első helyen, 13 aranyéremmel. Hazánk vonatkozásában külön érdekesség, hogy az olimpiai bajnoki címet megszerző kanadai női jégkorong válogatott hálóját a magyar származású Shannon Szabados kapus védte.

Csapó-Baranyi Réka

Az idézet forrása:
Kisalföld. 69. évfolyam, 36. szám (2014.02.12.)