Téli olimpiák – 2018 – Phjongcshang

A XXIII. téli olimpia plakátja

A 2018-as téli olimpiát a dél-koreai Phjongcshang rendezte. Ázsiában korábban csak Japán látta vendégül a téli ötkarikás játékokat: 1972-ben Szapporoban, míg 1998-ban Naganoban rendeztek téli olimpiát. Miután 2011-ben eldőlt, hogy Phjongcshang ad otthont a versenyeknek, még abban az évben létrehozták a helyi szervezőbizottságot, amely az esemény előkészítéséért felelt. A munkálatok során megtörtént a helyszínek kijelölése, hatalmas beruházások vették kezdetüket, kiépítették az olimpiai várost és a fővárost, Szöult összekötő vasútvonalat. A versenyek két helyszínen zajlottak: míg Phjongcshang Mountain Cluster-be a havas, addig Gangneung Coastla Cluster-ben a jeges események látogattak. A két olimpiai falu, amely több ezer ember elszállásolására volt alkalmas, 2017-re készült el. A bennük lévő lakásokat a játékokat követően értékesítették.

A phjongcshangi téli olimpiai érmek
(kép forrása: https://sportmonitor.info/?p=34874)

Az olimpia kabalafigurája Szuhorang, egy fehér tigris, akinek neve a koreai védelem és tigris szavakból tevődik össze. Koreában a fehér tigrist szent állatként tisztelik, az 1988-as szöuli nyári játékok kabalafigurája is tigris volt.

Szuhorang, az olimpia kabalafigurája
(kép forrása: https://olympics.com/en/news/meet-soohorang-the-new-mascot-for-pyeongchang-2018)

Az olimpiai láng Koreában a hagyományos váltófutás során 2018 kilométert tett meg, több mint 7500-an futottak vele, és 2018 február 9-én ért célba a hivatalos megnyitó ünnepségen. Az útvonal egy szakaszon a két Koreát elválasztó tűzszüneti sávon haladt.
A phjongcshangi téli olimpián 93 ország 2793 versenyzőjének részvételével, 15 sportág 102 versenyszámában avattak bajnokot. Az ötkarikás játékok programjában újításként kaptak helyet a curling vegyespáros, a hódeszka Big Air (ugrás), az alpesi sí csapat, és a gyorskorcsolya tömegrajtos versenyszámok. Lekerült azonban a műsorról a hódeszka parallel műlesiklás versenye. A 19 magyar sportoló alpesi sízésben, műkorcsolyázásban, sífutásban, short track-ben, gyorskorcsolyában és szabadsíelésben állt rajthoz. A magyar versenyzők a téli olimpiák történetében az eddigi legjobb eredményeket érték el. Egy aranyérmet szereztek az 5000 m-es férfi rövidpályás gyorskorcsolya váltóban, ezen kívül egy negyedik, két ötödik és egy hatodik helyezést tudhattak magukénak. Megszületett tehát a magyar sport első téli olimpiai aranyérme.

Az olimpiai bajnok magyar rövidpályás gyorskorcsolya váltónk
(kép forrása: https://www.bumm.sk/sport/2018/02/22/phjongcshang-2018-aranyermes-a-magyar-ferfi-valto-rovidpalyas-gyorskorcsolyaban)

Az eddigi jeges-havas megmérettetések során a magyar sportolók két ezüst- és négy bronzérmet szereztek műkorcsolyában és jégtáncban. Az első érmet, egy bronzot a Rotter Emília-Szollás László páros nyerte. Ők négy évvel később ismét harmadik helyezést értek el. 1948-ban Kékessy Andrea és Király Ede ezüstérmet nyertek. 1952-ben és 1956-ban Nagy Mariann és Nagy László mindkétszer bronzérmet szereztek. 1980-ban a Regőczy Krisztina-Sallay András duó állhatott dobogóra magyar színekben, hiszen páros jégtáncban ezüstérmesek lettek. A phjongcshangi aranyérem felvezetéseként tekinthetünk az utóbbi olimpiákon a gyorskorcsolyázók értékes pontszerző helyezésire. A Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor alkotta csapat olimpiai szereplése mögött kalandos út állt. Mivel a szöuli világkupa elődöntőjében kizárták a magyar csapatot, így azért kellett izgulni, hogy Kazahsztán ne érjen el dobogós helyezést, különben a mi váltónk ki sem juthatott volna a téli olimpiára. „A 2015-ös vb-n állt össze először a későbbi győztes névsor, Moszkvában másodikok lettünk. Már Sanyival is érezhető volt a nagy javulás, de az igazi ugrást Shaoang, vagyis Ádó megjelenése jelentette. Onnantól kezdve mindenkire veszélyesek lettünk. Ádó az első versenyen hibázott, Sanyi le akarta szedni a fejét, hogyan csinálhatott olyan hülyeséget. Nyugtattuk őt az öltözőben, 15 éves, először versenyzik a felnőttek közt az öccse, persze hogy van benne drukk. Akkortól éreztük, ott a helyünk a legjobbak közt. És akkor magunk sem gondoltuk, milyen hihetetlen izgalmak jönnek még, hogy egyáltalán ott lehessünk az olimpia nyolc csapata közt.” – idézte fel Knoch Viktor az olimpiáig vezető rögös út, valamint a győztes csapat összekovácsolódásának emlékét. Az olimpiai döntő is eseménydúsan alakult gyorskorcsolyázóink számára: a csapat sokáig a harmadik és negyedik helyen szerepelt, majd a nagy esélyes Korea kiesését követően, három körrel a verseny vége előtt, kiváló taktikával és egy remek váltással átvettük a vezetést Kína, és a harmadik helyen befutó Kanada előtt. Liu Shaolin Sándor egyéniben is szép eredményt ért el: 500 és 1500 m-en egyaránt ötödik lett gyorskorcsolyában.

Férfi rövidpályás gyorskorcsolya váltónk győzelme Phjongcshangban

Két pozíciót előrelépve, a pontszerző 4. helyet szerezte meg Jászapáti Petra, Keszler Andrea, Bácskai Sára, Heidum Bernadett és Kónya Zsófia a 3000 m-es rövidpályás gyorskorcsolya váltó női versenyén, miután a zsűri szabálytalanság miatt kizárta a kínai és kanadai együttest. A megmérettetés során Korea végzett az élen. Jászapáti Petra egyéniben hatodik lett 1500 m-en. A nemzetek közötti vetélkedés Norvégia győzelmével ért véget, akik az olimpiai éremtáblázat vezető helyén zártak 14 arany-, 14 ezüst- és 11 bronzéremmel.

Csapó-Baranyi Réka

Az idézet forrása:
https://index.hu/sport/alapvonal/2020/07/22/rovid_palyas_gyorskorcsolya_valto_aranyerem_2018/
letöltés ideje: 2022.01.24.