Téli olimpiák – 2022 – Peking

A XXIV. téli olimpia plakátja
(kép forrása: https://olympics.com/en/news/beijing-2022-unveils-official-emblems?fbclid=IwAR3x2MB65XCKOOecMBXwwqUhEhUQ6_88NMI5YKXsgVv2DJ2uqI-FwfaTYSk)

A 2022-es téli olimpiának újra Ázsia adott otthont, ezúttal Peking rendezte a versenyeket. Kína a rendezés jogát 2015-ben kapta meg, a kazahsztáni Almati-val szemben.
A téli olimpia fáklyája rendkívül dinamikus, mintha két szalag tekeredne spirálisan egymásba. A fáklya színei a tüzet és a jeget szimbolizálják. A fáklyát 2021. októberében gyújtották meg Görögországban. A váltó futásból ezúttal is kizárták a nagyközönséget a koronavírus járvány miatt.

A pekingi olimpiai fáklya
(kép forrása: https://olympics.com/en/news/beijing-2022-reveals-olympic-torch)

Pekinget sem kerülték el a botrányok. Már a játékok kezdete előtt az amerikaiak diplomáciai bojkottot hirdettek Kína emberi jogi visszaélései miatt. A bojkotthoz csatlakozott Ausztrália, az Egyesült Királyság, Kanada és Új-Zéland is. Sportolóik részt vettek a játékokon, de nem küldtek más képviselőket. Érdekesség, hogy Haiti és Szaúd-Arábia most küldött először versenyzőt a téli olimpiára.
Az olimpia másik nagy problémája a dopping ügy volt. 2019-ben a Doppingellenes Világszervezet eltiltotta Oroszországot a játékokon való részvételtől. Így végül versenyzőik egyedi, ötkarikás zászlóval, az Orosz Olimpiai Bizottság (ROG) neve alatt indultak. Az olimpián folytatódott a dopping botrány, a 15 éves Kamila Valijeva került nehéz helyzetbe, amikor kiderült, hogy a még decemberben adott doppingmintája pozitív lett. Végül indulhatott a versenyeken, csapatban aranyérmet is szerzett, de az egyéni számban már látszott rajta a nyomás, a negyedik helyre csúszott.

A pekingi téli játékok megnyitó ünnepsége
(kép forrása: https://en.wikipedia.org/wiki/2022_Winter_Olympics_opening_ceremony)

Sajnos a koronavírus járvány is jelentősen befolyásolta a játékokat. Több sportoló is lemaradt a versenyekről pozitív tesztjük miatt. Magyar színekben Magyar Márk nem tudott emiatt pályára lépni páros műkorcsolyában Chtchetinina Iouliával. Jelenlétük azért is jelentős lett volna, hiszen Nagy Marianna és Nagy László 1956-os szereplése óta nem vett részt magyar műkorcsolya páros az olimpián. Januárban, az Európa-bajnokságon a hatodik helyen zártak, így nagy reményekkel indultak volna az olimpián.
A játékokon számos vitatható bírói döntés született. Többek között a férfi rövidpályás gyorskorcsolya 1000 méteres futamában kizárták az első helyen célba érő Liu Shaolin Sándort, aki így az utolsó helyre került. A döntés miatt viszont testvére, Liu Shaoang bronzérmet szerzett. Shaoang egyéniben, 500 méteren olimpiai bajnok lett, ezzel Magyarország első olimpiai aranyérmese lett egyéniben. 1500 méteren pedig a negyedik helyen ért célba. Még egy bronzéremnek örülhettünk, szintén rövidpályás gyorskorcsolyában, 2000 méteren a vegyes váltó (Krueger Jonh-Henry, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Jászapáti Petra és Kónya Zsófia) aratott sikert. Így ez volt az első téli olimpia, amelyen játékosaink egynél több érmet szereztek.

Liu Shaoang (balra) és Liu Shaolin Sándor (jobbra) a pekingi téli olimpián
(kép forrása: https://www.nemzetisport.hu/teli_sportok/teli-olimpia-liu-shaolin-sandorek-ujra-a-jegen-a-szerdai-program-2875391)

Versenyzőink indultak még alpesi síben, sífutásban és snowboardban is. Ki kell emelni a rendkívüli hideg időjárást, amely miatt számos versenyt lerövidítettek, de így is sokan feladták a rossz körülmények miatt.

 

Manhercz Erika