Zárvatartás

Tisztelt Látogatók!

Jelenleg kiállításaink átépítésén dolgozunk, ezért a múzeum zárva tart.
Tervezett nyitás: 2021 június közepe.
A részletekkel hamarosan jelentkezünk honlapunkon és facebook oldalunkon.

Megértésüket és türelmüket köszönjük.

Kiállítás nyílt a Tokiói Magyar Kulturális Intézetben

2021.07.15-én kiállítás nyílik a Tokiói Magyar Kulturális Intézetben, a 2021-es Tokiói Olimpiai és Paralimpiai Játékok tiszteletére. Az egy hónapon keresztül megtekinthető, sport tematikájú, időszaki kiállításon a látogatók ízelítőt kaphatnak a magyar olimpiai csapat...

Balatonföldvári Széchenyi Napok

Dr. Szabó Lajos, intézményünk igazgatója, a Balatonföldvári Széchenyi Napok keretében tart előadást. Szeretettel várjuk az érdeklődőket.

Schwanner Endre (1928-2021)

93 éves korában elhunyt a kiváló fotográfus, sportfotós Schwanner Endre.   Maradandót alkotott a fotózás számos területén. Kezdetben motorversenyeket örökített meg, majd a színház és zene felé fordult. Kiváló technikai tudását számos nemzedéknek örökítette...

A Magyar Sport Napja

2001-től ünnepeljük hivatalosan május 6-án a magyar sport napját. Korábban ez a dátum a Magyar Athletikai Clubhoz volt köthető, melyet gróf Esterházy Miksa alapított. A kezdetekről így ír a korabeli sajtó:.„Még egy éve nincs, hogy Viator (gróf Esterházy Miksa) az...

Elhunyt Monspart Sarolta, a nemzet sportolója (1944 – 2021)

76 éves korában elhunyt Monspart Sarolta, a Nemzet Sportolója. Budapesten érettségizett a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetemen folytatta tanulmányait matematika-fizika szakon. Diplomáját 1967-ben védte meg. Tanárként kezdte...
Küzdelem, fájdalom, öröm…
Harc, összefogás, ölelés…
Kudarc, bukás, győzelem…

Persze tudjuk, szavakkal nem írható le az összes érzelem, mely a sporthoz kötődik, de eggyel mindenképp kiegészíthető: EMLÉKEZÉS, EMLÉKEZTETÉS.
Ez a mi feladatunk. Múzeológusoké, gyűjteményi munkatársaké sportszereken innen, pályákon túl, becses tárgyak, példás életutak közelségében.
Célunk a nagy sportteljesítmények értékének maradéktalan megőrzése, ha lehetséges, a hozzá vezető szakmai-emberi út bemutatása, a példa meg-és átörökítése. Megőrzés és inspiráció kéz a kézben haladnak.
A múltból így lesz jelen. A múlt nagy pillanataiból a jelen programja.
Így élhet tovább a tanítványban a mester. A jó sportmúzeum a múltról beszél, de a jelenben fogalmaz, és a jövőt célozza. Minden generáció számára.

A Magyar Sportmúzeum a fentieket – állandó kiállítóhely hiányában – időszaki tárlatokon, különböző helyszíneken, és (talán épp ezért is) folyamatosan bővülő web-felületén is igyekszik szem előtt tartani.

 

Partnereink és támogatóink: