MÚZEUMI KÖNYVTÁR

 

 

A KÖNYVTÁR CÍME:

Magyar Sport Háza, 

Budapest, Istvánmezei út 1-3, 1146

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

A Magyar Olimpiai és Sportmúzeum könyvgyűjteménye

A második világháborút megelőzően a Magyar Királyi Testnevelési Főiskola nemzetközi hírű könyvtára – amely értékes magángyűjteményeket is befogadott – a sporttudományos kutatás első és egyetlen bázisa volt. Az igen értékes régi könyvgyűjtemény a muzeálissal együtt a második világháborúban csaknem teljesen megsemmisült.

A jelenlegi múzeumi könyvgyűjtemény felépülésének a háború után lassan meginduló, összetett sporttudományos kutatómunka volt az első feltétele. Az ötvenes évek elején a Testnevelési és Sporttudományos Tanács múzeumi szakbizottsága koordinálta az országos gyűjtőmunkát. Az ilyen módon összegyűlt könyvanyagot először a Fővárosi Tanácson, majd a Műjégpályán őrizték.

Ebben az időben vált egyre sürgetőbbé az igény egy országos gyűjtőkörű szakmúzeum kialakítására. A hivatalos besorolás és a működési engedély megszerzése után azonnali intézkedésre volt szükség, hogy a Műjégpályán, immár ellehetetlenült körülmények közepette őrzött gyűjtemény alkalmas helyre kerülhessen. A leendő múzeum megalakítását célzó előterjesztést két évvel később, 1967-ben fogadták el. Jogilag ekkor alakult meg a Testnevelési és Sportmúzeum.

A gyűjtemények megfelelő elhelyezése azonban még ekkor is nagy nehézséget jelentett. Azokat először a Népstadion pilon raktáraiba szállították, a múzeum pedig a Báthori u. 5. szám alatt – Hajós Alfréd egykori lakásában – kezdte meg működését, de előre látható volt, hogy gyorsan „kinövi” a rendelkezésére álló teret.

Az újabb költözésre 1977-ben került sor. Ekkor a Népstadion egykori felvonulási épületéből kialakított, ún. Sportszövetségi Székházba került a múzeum. A költözés a sportmuzeológia életben tartását jelentette, de sajnos kevés biztató távlattal; a mintegy 300 négyzetméteres raktártéren már akkor is a teljes múzeumi gyűjtemény osztozni kényszerült, nem beszélve arról, hogy a környezet és az épület a legjobb indulattal sem volt reprezentatívnak nevezhető, ráadásul a megközelítése sem volt probléma mentes.

Amikor 2005-ben lebontották az épületsort, a múzeum – és vele a könyvgyűjtemény – az újonnan épült Magyar Sport Házába költözött. Sajnos három év elteltével onnan is tovább kellett lépni, de a könyvgyűjtemény, amely története során először került méltó, egyben gyarapodását hosszú évekre biztosító helyre, a mai napig az épületben található.

Az anyag azóta is folyamatosan bővül, a rendelkezésre álló polcrendszer kihasználtsága 2021 szeptemberében – a mintegy 100 négyzetméter alapterületű helyiségben – kb. 90%-os.

A könyvgyűjtemény anyaga elsősorban a hagyományos, magyar olimpiai sikersportágak sporttörténeti szempontból jelentős, magyar nyelvű dokumentumaira épül, a Testnevelési Főiskola könyvtárának duplum példányai, ajándékok és számos hagyaték bővíti, valamint jelentős számú plakát, folyóirat, aprónyomtatvány, illetve adattár jellegű, gyűjteményes összeállítás egészíti ki.

A gyűjtemény alapját – csaknem negyed részét – a Mező Ferenc Könyvtár képezi. A több mint 5000 kötetet számláló könyvtárat Mező Ferenc sporttörténész, szellemi olimpiai bajnok 1961-es halálát követően a TSTT megvásárolta, és a múzeumban helyezte el. Cédulakatalógus tartozik hozzá. Elsősorban magyar vonatkozásban ez a legteljesebb, legátfogóbb sporttörténeti könyv kollekció Magyarországon, egyúttal az Országos Széchényi Könyvtár által nyilvántartott védett könyvgyűjtemény, számos ritkasággal.

A teljes gyűjtemény kezelését, leltárát és digitális feldolgozását, valamint a kutatószolgálattal összefüggő feladatokat egy könyvtáros-muzeológus látja el, 1992 óta.

A könyvgyűjtemény nem nyilvános: múzeumigazgatói engedéllyel hozzáférhető a kutatók számára, akik szívesen keresik fel azt, mivel az épület jól megközelíthető, a gyűjtemény pedig könnyen áttekinthető. A látogatónak nem kell várakoznia sem, hiszen a teljes anyag karnyújtásnyi távolságban található. Különösen az alapvető szakfolyóiratok népszerűek, mivel – ellentétben számos könyvtár napi gyakorlatával – a bekötött évfolyamok kézbe vehetőek. – A közelmúltban – nagyszabású antikvár beszerzésnek köszönhetően – a Nemzeti Sport című lap csaknem minden hiányzó évfolyamát sikerült pótolni.